Overleden stadskat Boemie vereeuwigd met bronzen beeld. ‘Hij kon gaan en staan waar hij wilde. En dat 28 jaar lang’

Van links naar rechts: wethouder Trijn Jongman, Ingeborg Vroklage, een van de initiatiefnemers, kunstenaar Frans van Straaten en Jeroen Kolhoff, ook een van de initiatiefnemers. Foto: Sieb van der Laan

Stadskat Boemie is vereeuwigd met een standbeeld. Wethouder Trijn Jongman heeft woensdagmiddag samen met de initiatiefnemers het bronzen beeld, gevestigd op een bankje op de Markt, in het hart van Steenwijk onthuld.

Celliste Alexandra Stricelli uit Letland trok met een kort optreden voor de onthulling de aandacht van de bezoekers op de Markt. En toen was het moment daar.

„Zo mooi dat het gelukt is. Het was niet alleen een wens van ons als initiatiefnemers, maar van veel mensen, die Boemie omarmden. Dat bleek wel uit de crowdfundingsactie die we hebben gehouden. Daarom ben ik zo trots”, zei Jeroen Kolhoff, een van de initiatiefnemers. Hij is de broer van de oorspronkelijke eigenaar van Boemie, Martijn Kolhoff.

„Maar Boemie was vrij. Hij kon gaan en staan waar hij wilde, maar hij bleef in de binnenstad”, zei wethouder Trijn Jongman. „En dat 28 jaar lang. Ongetwijfeld was Boemie de bekendste kat van Steenwijk en wellicht ook de oudste kat van Steenwijkerland geweest en misschien wel van het land. Mooi dat er een initiatief is gekomen om Boemie te eren en te vereeuwigen. Hier wordt dierenliefde omarmd”, zei Trijn Jongman.

Voor en van iedereen

Doordat hij zo lang in de stad zwierf en letterlijk winkel in en winkel uit ging waar een hapje ophaalde of een dutje in de etalage deed. Hij was een allemansvriend en altijd in voor een aai over zijn bol. Hij had meerdere verblijfsplekken. Iedere winkelier en winkelmedewerker kende hem, vrijwel iedere bewoner van de binnenstad kende hem en vele bezoekers van de binnenstad ook. Boemie was voor en van iedereen. 28 (!) jaar lang hoorde Boemie bij het straatbeeld van de binnenstad.


De laatste jaren verbleef Boemie in de voormalige snackbar De Passage. Maar Boemie was ziekelijk. Eigenaresse van de snackbar, Henny IJsseldijk, ontfermde zich over hem. Op advies van de dierenarts, die vertelde dat Boemie ‘op’ was, werd Boemie ingeslapen.

Talloze reacties

Het bericht in deze krant dat Boemie was overleden, zorgde voor talloze reacties. Het bericht werd ook gedeeld op de Facebookpagina ‘Vermiste en gevonden dieren Steenwijk en omgeving’ Heel veel mensen, die Boemie hebben gekend, zouden graag een standbeeld willen zien, maar er waren ook tegengeluiden.

Burgerinitiatief

Omdat hij zoveel blijheid in het leven van veel mensen bracht, is er een burgerinitiatief ontstaan om een bronzen standbeeld op de Markt te plaatsen. Er werd een crowdfundingsactie opgestart en de werkgroep benaderde de Commissie Beeldende Kunst, die een positief advies aan de gemeente gaf. Die nam het advies over en stelde voor om het standbeeld te plaatsen op een van de bankjes op de Markt.

Hufterproof

Kunstenaar Frans van Straaten maakte het beeld naar aanleiding van een foto. Het beeld is verankerd op een van de bankjes op Markt en is hufterproof. „Het is hufterproof. Ook al zou je met een kraan het beeld optillen, dan blijft het beeld op de bank, maar trek je wel de bank uit de grond”, vertelde Frans van Straaten over de verankering.

Nieuws

menu