Paarse mondkapjes op school op Paarse Vrijdag: 'Steun voor diversiteit op het gebied van sekse, geaardheid en gender'

Leerlingen en docenten dragen paarse kleding tijdens de viering van Paarse Vrijdag.

Leerlingen en docenten dragen paarse kleding tijdens de viering van Paarse Vrijdag. Foto: Eigen foto

Paarse Vrijdag is op de Steenwijker scholen SG Eekeringe en RSG Tromp Meesters ook dit jaar weer gevierd. Het is een dag waarop steun voor diversiteit op het gebied van sekse, geaardheid en gender worden getoond door paars te dragen. Het waren de leerlingen die Paarse Vrijdag organiseerden op hun scholen, met hulp van docenten.

Op Eekeringe was het de jongerenwerker die de leerlingen en docenten bijeen heeft gebracht om de viering van Paarse Vrijdag vorm te geven. Alles was versierd met paarse vlaggen en ballonnen. De leerlingen deelden paarse en roze lekkernijen uit en wie wilde kon zijn nagels in allerlei kleuren laten lakken.

Leerlingen van RSG Tromp Meesters deelden regenboogsnoepjes uit (Skittles, met een regenboog op de verpakking) en ook hier konden nagels worden gelakt of het gezicht geschminkt met een regenboog. Speciaal voor Paarse Vrijdag waren op beide scholen die dag paarse mondkapjes verkrijgbaar.

Paarse vrijdag wordt sinds 2010 wereldwijd gevierd, op de tweede vrijdag in december. Het wordt georganiseerd door de Gender and Sexuality Alliance , de GSA, waar ook leerlingen van de RSG aan zijn verbonden. De scholieren vinden dat iedereen op hun school de vrijheid heeft om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.