Pieter Jan Hummelen over zwerfvuil rapen: 'Het geeft voldoening en brengt je in contact met veel verschillende mensen'

Een bijzondere, en ergens ook een wat trieste mijlpaal: Steenwijker Pieter Jan Hummelen verzamelde afgelopen week zijn 20.000-ste stukje afval. Zodra hij op pad gaat – met of zonder hond –neemt hij eigenlijk altijd zijn prikstok en vuilniszak mee. Het opruimen van het zwerfvuil dat hij onderweg tegenkomt is een soort tweede natuur voor hem geworden.

Pieter Jan Hummelen tijdens een eerdere eenmansactie: Hij raapte langs de oprit van de snelweg Steenwijk richting Wolvega afval op. Twee opritten en één afrit leverde 3 volle afvalzakken op.

Pieter Jan Hummelen tijdens een eerdere eenmansactie: Hij raapte langs de oprit van de snelweg Steenwijk richting Wolvega afval op. Twee opritten en één afrit leverde 3 volle afvalzakken op. foto: archief Wilbert Bijzitter

‘Ik hoop dat steeds meer mensen dit gaan doen, en niet alleen op één speciale dag in het jaar bijvoorbeeld’, zegt hij. Hij ziet het als een bijzondere hobby: „Het geeft voldoening en brengt je in contact met veel verschillende mensen.” Het blijft niet bij afval prikken alleen: hij houdt ook exact bij hoeveel en wat hij aantreft. Dat varieert van mondkapjes en peuken tot blikjes en sausbakjes(!). „Die sausbakjes, die mensen krijgen bij bijvoorbeeld een hamburger, vind je op de meest onwaarschijnlijke plekken terug. Hoe dat komt? Vogels pikken de saus eruit en laten de plastic bakjes vaak ergens anders in de natuur vallen.”

Opgestoken duimen

Riep het rapen van afval eerder nog wel eens honende reacties op, tegenwoordig oogst hij vooral bewondering en opgestoken duimen. „Er zijn steeds meer mensen die het doen, zelfs hardlopers die een vuilniszak meenemen als ze op pad gaan. Ik vind het zelf ook geen enkel probleem: waarom zou ik het niet doen? Hij gaat onderweg graag het gesprek aan en is ook niet bang om mensen aan te spreken op hun gedrag. Bang voor reacties als hij er wat van zegt is hij nooit: „Ik vind dat ik het volste recht heb om ze aan te spreken op hun gedrag. Het gaat om onze planeet. Er is afval bij dat er zo ontzettend lang over doet voor het is afgebroken, dat moet niemand willen.”

Wie ook zijn of haar steentje bij wil dragen hoeft het verzamelde afval overigens niet in zijn eigen ondergrondse container te gooien: je kunt de gemeente bellen, die de zak(ken) komt ophalen. Pieter Jan adviseert wel om handschoenen te dragen: „Je komt de nodige viezigheid tegen. Dat wil je niet met je blote handen aanraken.”