Pieter Jan Hummelen over zwerfvuil rapen: 'Het geeft voldoening en brengt je in contact met veel verschillende mensen'

Een bijzondere, en ergens ook een wat trieste mijlpaal: Steenwijker Pieter Jan Hummelen verzamelde afgelopen week zijn 20.000-ste stukje afval. Zodra hij op pad gaat – met of zonder hond –neemt hij eigenlijk altijd zijn prikstok en vuilniszak mee. Het opruimen van het zwerfvuil dat hij onderweg tegenkomt is een soort tweede natuur voor hem geworden.

Pieter Jan Hummelen tijdens een eerdere eenmansactie: Hij raapte langs de oprit van de snelweg Steenwijk richting Wolvega afval op. Twee opritten en één afrit leverde 3 volle afvalzakken op.

Pieter Jan Hummelen tijdens een eerdere eenmansactie: Hij raapte langs de oprit van de snelweg Steenwijk richting Wolvega afval op. Twee opritten en één afrit leverde 3 volle afvalzakken op. foto: archief Wilbert Bijzitter

‘Ik hoop dat steeds meer mensen dit gaan doen, en niet alleen op één speciale dag in het jaar bijvoorbeeld’, zegt hij. Hij ziet het als een bijzondere hobby: „Het geeft voldoening en brengt je in contact met veel verschillende mensen.” Het blijft niet bij afval prikken alleen: hij houdt ook exact bij hoeveel en wat hij aantreft. Dat varieert van mondkapjes en peuken tot blikjes en sausbakjes(!). „Die sausbakjes, die mensen krijgen bij bijvoorbeeld een hamburger, vind je op de meest onwaarschijnlijke plekken terug. Hoe dat komt? Vogels pikken de saus eruit en laten de plastic bakjes vaak ergens anders in de natuur vallen.”

Nieuws

menu