Plan voor buurttuin in Nieuwe Gagels 2

Buurtbewoners kwamen bijeen om de plannen te bespreken.

Buurtbewoners kwamen bijeen om de plannen te bespreken. Foto: Mediahuis Noord

Buurtbewoners van De Strekel, De Teeme en Het Haarspit in de wijk Nieuwe Gagels 2 kwamen onlangs bijeen om de ideeën voor het verfraaien van het plantsoen in hun omgeving te bespreken.

Het plantsoen, gelegen tussen De Teeme, De Strekel en Het Haarspit, is nu een kaal grasveld waar niets mee gedaan wordt. In het verleden stond hier een speeltoestel, maar die is jaren geleden verwijderd. „Dat kan wel fraaier”, zo vindt Jeroen Buis, die samen met Rita van Leussen het initiatief heeft genomen.

Ze hadden contact opgenomen met de gemeente, die hier positief in staat. Vervolgens zijn een brief naar de buurtbewoners gestuurd en een groepsapp opgestart, waarna een bijeenkomst op het plantsoen werd afgesproken om de plannen te bespreken. Het idee is om picknicktafels te plaatsen met daar omheen borders in de stijl van de beplanting van de rotondes en andere buurttuinen in Steenwijk en verder veldbloemstroken en een insectenhotel. Jeroen Buis: „Het is nog niet in beton gegoten, dus andere ideeën zijn welkom.”

De opkomst van de bijeenkomst op het plantsoen was groot. De gemeente zorgt voor de machinale afgraving van het veld, betere grond en de beplanting. Bij de lichtere werkzaamheden is de inzet van de wijkbewoners nodig. Veel buurtbewoners zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken. Niet alleen bij de aanleg, maar ook bij het latere onderhoud.

Onderlinge bekendheid

Het verfraaien van het plantsoen heeft ook een ander doel. Rita van Leussen: „We denken dat het de onderlinge bekendheid en betrokkenheid ten goede komt, omdat het een ontmoetingsplek wordt en omdat we samen het onderhoud gaan doen.”

De eerstvolgende stap is fondsen aanschrijven. „De gemeente draagt ongeveer 80% bij aan de kosten. Voor de dekking van de resterende 20% van de kosten gaan we fondsen aanschrijven.”