Politie Steenwijkerland waarschuwt voor nieuwe vorm van oplichting: 'Klik niet op de link'

Krijg je een sms-je van een pakketbezorger, klik dan niet op de link.

Krijg je een sms-je van een pakketbezorger, klik dan niet op de link. Thomas Jut

Er steekt een nieuw cybercrime fenomeen de kop op en het heet ‘Flubot’. „Ook bij ons komen er meldingen binnen. Vandaar dat we mensen willen waarschuwen”, zegt Marco Luigjes van politie Steenwijkerland. Flubot is het hacken van mobiele telefoons.

„Krijg je een sms-je van een pakketbezorger, klik dan niet op de link waarmee je een app moet downloaden. Dit is spyware waarmee de telefoon en daarbij de bankgegevens worden gehackt.” De malware verspreidt zich snel door heel Europa. Meldingen vanuit DHL, UPS, en PostNL hebben in de praktijk altijd een hoge slagingskans. „Want iedereen verwacht tegenwoordig wel een pakketje, en denkt dan dat het wel goed zit. Daar wordt dus dankbaar misbruik van gemaakt.”

Stappen ondernemen

Uiteraard zijn er tips voor mensen die op een link hebben geklikt en zo een fake app hebben geïnstalleerd. „Stel de bank in kennis en log op geen enkel account in, en voer geen wachtwoorden in.” De gedupeerde doet er verstandig aan om daarnaast een aantal stappen te ondernemen. „Reset de telefoon naar de fabrieksinstellingen. Als je dat doet kun je de optie selecteren om te herstellen vanaf een back-up. Als de back-up is gemaakt nadat de malware is gedownload moet je dit weigeren.”

Als eigenaars van de telefoon de eerste stap niet volgen, is er nog een andere oplossing. „Wijzig dan de wachtwoorden van de accounts die je hebt gebruikt na het downloaden van de nepapplicatie. Zorg daarbij dat je varieert met wachtwoorden. En wijzig wachtwoorden die identiek zijn aan de wachtwoorden die werden gebruikt nadat de malware op uw smartphone terechtkwam.”