Politie en VVN Steenwijkerland druk met controles

Controle van de politie in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland Steenwijkerland.

Controle van de politie in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland Steenwijkerland. foto: Compact media

De politie en Veilig Verkeer Nederland afdeling Steenwijkerland zijn begonnen aan een serie verkeerscontroles. Daarbij wordt onder meer gelet op het voeren van goede fietsverlichting. De dagen worden korter door de vroeg invallende duisternis. Dan is goede fietsverlichting een absolute noodzaak.

Ook wordt gecontroleerd op het mobiel telefoongebruik op de fiets. Een telefoon in de hand houden op de tweewieler is niet toegestaan. Ook wordt er gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. De controles op fietsverlichting zijn voor VVN Steenwijkerland erg belangrijk. Dit jaar zijn namelijk het hoogste aantal fietsers (229) omgekomen in het verkeer. Dat zijn er 26 meer dan in 2019 en één meer dan in 2018. Goede fietsverlichting is derhalve van levensbelang.

MONO sleutelhanger

Ook de zogenaamde campagne MONO vraagt om aandacht. Een van de oorzaken van een ongeluk is afleiding. Het blijkt dat nog veel fietsers de telefoon in de hand hebben tijdens het fietsen. Daarom wordt hierop gecontroleerd. Fietsers die geen telefoon in de hand hebben ontvangen een MONO sleutelhanger. Ook wordt er gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Alcoholcontrole wordt door de politie gedaan door middel van een blaastest. Als de bestuurder geen alcohol genuttigd heeft, wordt er door een VVN vrijwilliger een zogenaamde BOB sleutel aan de chauffeur gegeven. De komende maanden zullen er regelmatig van deze controles zijn. De controles worden uitgevoerd op verschillende tijden en dagen.