Poortjes versterken historisch karakter binnenstad

Van links naar rechts: wethouder Bram Harmsma, Rob van Meel en René Verbeet bij een ijzeren poortje. Foto: Wilbert Bijzitter

Een bakker. Een smid. Een fotograaf of notaris. U kunt ze allemaal tegenkomen in de Gasthuisstraat in Steenwijk. Deze ambachten hebben een plekje gekregen in poortjes in de historische binnenstad.

Dit project is gerealiseerd met LEADER subsidiegeld, dat is aangevraagd door Stichting Steenwijk Vestingstad, de Bewonersvereniging Binnen de Veste en gemeente Steenwijkerland. Wethouder Bram Harmsma: „Vanuit de Integrale Stadsvisie werken deze drie partijen samen aan een vitale en aantrekkelijke binnenstad. Voor de inwoners van Steenwijk, voor regionale bezoekers én voor toeristen. Door samen een aanvraag in te dienen bij een Europees fonds zoals LEADER creëren we kansen om de historische waarde van Steenwijk te plussen. Ik ben heel blij met het resultaat wat we boeken door onze krachten te bundelen. Wat bijzonder is, is dat er tussen verschillende panden in de binnenstad steegjes zijn. Die hebben we nu meer smoel gegeven door deze poortjes te plaatsen.”

René Verbeet, voorzitter Bewonersvereniging Binnen de Veste: „Naast dat je toeristen een interessant en mooi stadscentrum wilt bieden, willen we Steenwijk ook verfraaien voor eigen inwoners. Die willen tenslotte leuk wonen. Het is geweldig om als inwoner trots te zijn op je stad. Ik vind de poortjes leuk en interessant. De historische elementen je die terugziet in de poortjes, die door lokale ondernemer Cronquels zijn ontworpen en gemaakt, passen bij de Jugendstil stijl van het hekwerk van Rams Woerthe. Het benadrukt echt het karakteristieke karakter van de binnenstad. De poortjes beelden ieder een ander ambacht uit, die sterk verbonden is aan de locatie van het poortje. Zo is de bakker te vinden op de plek, waar écht jarenlang de bakker van Steenwijk gezeten heeft. Ook al zit er straks een ander bedrijf in dat pand, dit poortje laat zien dat hier generaties een bakkerij zat. Het is een fraaie manier om de historie een plekje te geven. Ik zou zeggen: Steenwijker, ga op ontdekking in je eigen stad.”

Rob van Meel, secretaris van Steenwijk Vestingstad: „De Gasthuisstraat is een belangrijke route van Villa Rams Woerthe naar de binnenstad. Als je vanaf de parkeerplaats Gasthuispoort nu de stad binnenstad inloopt om te gaan winkelen of een hapje te gaan eten, zie je onderweg deze blikvangers. Het geeft net iets meer beleving en laat zien dat de stad een rijke geschiedenis heeft. In dit hele LEADER traject hoort ook de nieuwe interactieve Vestingroute”, vervolgt Van Meel. „Deze speurtocht, die via de app Weerribben-Wieden is te downloaden, komt ook door de Gasthuisstraat waardoor de poortjes nog meer betekenis krijgen.”

Nieuws

menu