Prentenboekjes over het verkeer cadeau voor Het Kompas

De geslaagde peuter- en kleuterjuffen. Foto: Kindcentrum Het Kompas

De peuter- en kleuterjuffen van Kindcentrum Het Kompas in Steenwijk hebben hun certificaat ‘Jongleren in het verkeer’ behaald.

„Met dit project hopen we al vanaf jonge leeftijd kinderen bewust te maken van het verkeer. Want al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen dagelijks in het verkeer. Op de fiets of lopend aan de hand van een ouder. Ook op school en peuteropvang besteden we aandacht aan verkeer. Om ouders actief bij het onderwerp te betrekken krijgen de kinderen van Het Kompas Steenwijk het prentenboek ‘Fixie wil ook mee’ cadeau”, vertelt Evelien van Dijk, locatiemanager Kinderopvang Het Kompas.

Het boekje gaat over het hondje Fixie en zijn baasje Jip en is bedoeld om samen over het verkeer te lezen en te praten. Het boekje eindigt met een belofte. Als ouder en kind samen beloven het goede voorbeeld te geven, verdient het kind als beloning de gouden Jip sticker.

„We weten dat kinderen leren door te imiteren. Het goede voorbeeld geven is dus belangrijk. Maar niet alleen de voorbeeldfunctie van ouders is van belang, kinderen moeten vooral veel oefenen en onder begeleiding van hun ouders veel ervaring opdoen in het verkeer.”

Toename verkeersgewonden onder kinderen

Het aantal ongelukken met kinderen is in vier jaar tijd met 18 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA. De meeste ongevallen met kinderen vinden plaats op schooldagen. Rond scholen vonden de afgelopen 3 jaar meer dan 10.000 ongevallen plaats. Negen op de tien scholen (88 procent) ervaren grote verkeersproblemen in de directe omgeving. Naast aanrijdingen gaat het om zaken als foutparkeren, te hard rijden en onoverzichtelijke verkeerssituaties. „Om ongelukken met kinderen te voorkomen is het belangrijk om zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen zodat kinderen dagelijks kunnen oefenen en de verkeersdruk rondom school en kinderopvang afneemt.”

‘Jongleren in het verkeer’ wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Steenwijkerland, provincie Overijssel en uitgevoerd door Edux onderwijspartners en VeBe media.

Nieuws

menu