Proef met ondergrondse afvalcontainer voor ondernemers in binnenstad van Steenwijk gaat van start

Containers in de Waagstraat.

Containers in de Waagstraat. Foto Mediahuis Noord

De proef met een ondergrondse afvalcontainer in de binnenstad van Steenwijk gaat - na vertraging - van start. Zeven ondernemers uit de Waagstraat en Kalverstraat doen mee aan de proef.

D66 en CPB dienden vorig jaar een motie in, die werd aangenomen. Het streven was om voor 1 juli 2021 te starten met de proef. Dat is niet gelukt.

Nu wel. Er komt een ondergrondse container in de buurt van de Markt. De precieze locatie moet nog bepaald worden. Wethouder Bram Harmsma: „De binnenstad van Steenwijk heeft een sfeervol en oud karakter. Iets om trots op te zijn. Zonde om dan tegen containers aan te kijken. We gaan een pilot doen met een container die mooier is voor de omgeving. En ook nog eens veel meer afval kan opruimen.”

Ondernemers hebben via een vragenlijst aangegeven wat zij van de containers in de binnenstad vinden. Ook zijn er gesprekken geweest met afvalinzamelaars om te bekijken wat er mogelijk is om anders om te gaan met afval inzamelen in de stad. Harmsma: „Met deze nieuwe ondergrondse container proberen ondernemers uit of deze manier van afval inzamelen bij hun bedrijfsvoering past.”

Hoe werkt het?

De container wordt onder de grond geplaatst. De datum hiervoor is nog niet vastgesteld. Er kan vijf keer meer afval in deze ondergrondse container, dan in een gewone ondergrondse container. Dat komt omdat deze container het afval plat perst. Dit zorgt voor minder verkeer in de winkelstraten, omdat de container niet zo vaak geleegd hoeft te worden. Ondernemers krijgen een kleinere (mini)container die ze op hun eigen terrein neerzetten. De ondernemer rijdt deze naar de ondergrondse container. De minicontainer wordt door de ondergrondse container opgetild, gekanteld en dan geleegd.

Met een gewone ondergrondse container moet met losse vuilniszakken gesjouwd worden, wat zwaar is om te doen. En veel tijd kost als er meerdere zakken op een dag weggebracht moeten worden. Wethouder Bram Harmsma: „Al met al lijkt dit een oplossing die de ondernemer tijd bespaart, drukte op straat verminderd én de sfeer van onze mooie binnenstad niet aantast.”

In totaal 35 (maxi)containers

Het om een proef. In en rond de binnenstad zijn er tenminste vijf verschillende locaties permanent papiercontainers door ondernemers zijn geplaatst. Bovendien blijkt dat sommige ondernemers in Steenwijk al lange tijd restafval verzamelen in (maxi)containers en deze permanent in de openbare ruimte laten staan. Uit inventarisatie blijkt dat het om totaal tenminste 35 (maxi)containers gaat op de volgende locaties:: Oosterpoort, Scholestraat, Molenstraat, Waagstraat, Neerwoldstraat, Gedempte Turfhaven, Steenwijkerdiep en Kalverstraat.