Project Zero Flags op de Markt in Steenwijk: 71 vlaggen van landen waar je niet jezelf mag zijn

Burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman hijsen de regenboogvlag.

Burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman hijsen de regenboogvlag. Foto: Martijn Bijzitter

Op de Markt in Steenwijk werden dinsdag in het kader van de Regenboogweek 71 vlaggen geplaatst. Vlaggen van 71 landen, waar het strafbaar is om jezelf te mogen zijn.

In deze landen staan er celstraffen en in sommige landen zelfs de doodstraf op het feit dat jij jezelf wilt zijn. Het uiteindelijke doel van dit project is, dat er geen landen meer zullen zijn (project zero flags), waar jezelf zijn strafbaar is. Stichting Regenboog Steenwijkerland hoopt door onder andere dit project zichtbaar te zijn in de gemeente en aandacht te vragen voor het onderwerp. Burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman hesen de regenboogvlag. Het confronterende en indrukwekkende project is de hele dag te bekijken op de Markt.

Het is tevens Coming-out Dag. Het is de dag waarop er internationaal aandacht wordt besteed aan de rechten en de positie van de LHBTIQ+ personen, waarbij iemand openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt. Maar meer nog een dag die in het teken staat van het bevorderen van sociale acceptatie.

Vandaag vindt er een regenboogquiz plaats in woonzorgcentrum Nijenstede in Steenwijk. Woensdag 12 oktober wordt er lettersoep gegeten bij Pand 17 in Vollenhove en bij dagcentrum De Slinger in Steenwijk en is er een regenboogwandeling door Steenwijk. Donderdag 13 oktober is er een regenboogquiz in samenwerking met ouderenvereniging Oldemarkt en De Landerijen. Vrijdag is er voor jongeren een kleurrijke, inclusieve avond georganiseerd. De afsluiting is een knallend regenboogfeest op zaterdagavond in De Buze, waar iedereen welkom is (toegang is gratis).

Tevens is de hele week de foto-expositie ‘Queer’ in Albert Heijn Prinsen Hoven te bekijken. Het gedetailleerde programma is te vinden op onze website: www.regenboogsteenwijkerland.nl .