ROC Friese Poort continueert inburgeringslessen in Steenwijk: ‘Je kunnen redden in de samenleving, dáár draait het om’

Het docententeam in Steenwijk (vlnr): Ineke Visser, Margo Galama, Yolande Brouwer en Marije Drogendijk.

Het docententeam in Steenwijk (vlnr): Ineke Visser, Margo Galama, Yolande Brouwer en Marije Drogendijk. Foto: ROC Friese Poort

Nieuwe Nederlanders uit de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld konden na de zomervakantie terecht voor hun inburgeringslessen op het vertrouwde adres van Rabo Theater de Meenthe in Steenwijk. ROC Friese Poort heeft dit stokje overgenomen van Drenthe College.

De onderwijsinstelling wil cursisten hier een leerzame, maar vooral ook plezierige inburgeringstijd bieden: „Het moet niet aanvoelen als verplichte kost, maar als een plek waar leren leuk is en waar je contacten opbouwt”, zegt Yolande Brouwer, coördinator van de locatie in Steenwijk.

ROC Friese Poort verzorgt beroepsonderwijs voor jongeren en volwassenen in Friesland, de Noordoostpolder en Urk. De onderwijsinstelling geeft ook inburgeringslessen op school en op locatie. Nu dus ook in Steenwijk. In verband met de nieuwe Wet Inburgering zijn inburgeraars niet meer vrij om een eigen school uit te kiezen: het is een taak van de gemeente geworden. Gemeente Steenwijkerland en Westerveld hebben hiervoor ROC Friese Poort ingeschakeld. Fijn voor inburgeraars van deze gemeenten: ze zouden anders voor hun lessen naar Meppel of Zwolle moeten reizen.

‘Vertrouwd’

Coördinator van de locatie in Steenwijk, Yolande Brouwer, is heel blij met de soepele overdracht door het Drenthe College. Ook is het volgens haar heel fijn dat ROC Friese Poort gebruik kon blijven maken van de faciliteiten en ruimtes in Rabo Theater De Meenthe. „Het voelt vertrouwd voor de cursisten.” Op dit moment zijn er drie groepen die wekelijks drie dagdelen les krijgen in de zaaltjes op de eerste verdieping van het theater: taalleerders die het schrift nog niet beheersen of geen onderwijs hebben genoten in land van herkomst, een groep beginners en een groep meer gevorderden in de Nederlandse taal. Voor de klas staan vier ervaren docenten van ROC Friese Poort.

Digitale vaardigheden

De cursisten leren behalve de taal ook digitale vaardigheden en horen meer over gebruiken van de Nederlandse samenleving. Zelfredzaamheid en participatie in de samenleving, dat is het doel, zegt Yolande Brouwer. „Plezier hebben in leren en contacten opbouwen met elkaar vinden wij daarbij heel belangrijk. Je kunnen redden in de samenleving, dáár draait het om.” Inburgeren stopt niet met het einde van de les. Ze noemt het voorbeeld van een cursist die enthousiast vertelde over postduiven. Hij werd in contact gebracht met iemand met dezelfde hobby. „Ze konden hun hobby delen, samen Nederlands praten en ondertussen ontstond een mooie vriendschap.”

ROC Friese Poort is na de zomervakantie gestart met de lessen. Inmiddels hebben zo’n 30 cursisten de weg gevonden naar de lessen in De Meenthe. Binnenkort zijn er weer nieuwe intakes weet Brouwer te vertellen. „We zijn blij dat we hier in Steenwijk ons steentje bij kunnen dragen. Wie een keer wil komen kijken of weten wat we hier doen, maak gerust een afspraak.” Dat kan via e-mail: ybrouwer@rocfriesepoort.nl of 06-39844128.