Rechtswinkel Steenwijk staat vier ochtenden per week klaar voor juridische vragen

Medewerkers van de Rechtswinkel Steenwijk. Foto: Aangeleverde foto.

Rechtswinkel Steenwijk staat klaar voor alle inwoners met financiële vragen. De vrijwillige medewerkers zijn vier ochtenden per week aanwezig om een open spreekuur te houden. Ook zijn zij beschikbaar om telefonisch en online advies te geven. Zo kunnen inwoners uit de regio het gehele jaar door gebruik maken van gratis juridisch advies.

De Rechtswinkel werkt samen met advocaten, notarissen en mediators in de regio. De medewerkers verwijzen inwoners met vragen regelmatig door naar deze partijen. Ook verwijzen zij personen door naar de medewerkers van Sociaal Werk De Kop.

Financiële vragen

Het aparte spreekuur voor financiële vragen over belastingaangiften, toeslagen en uitkeringen vond in 2021 nauwelijks plaats. De piek van dit type vragen viel gelijk met de lockdowns, waardoor er geen persoonlijk overleg kon plaatsvinden. Voor inwoners met financiële vragen is omgaan met computers niet altijd makkelijk. Door deze situatie is het totaal aantal juridische en financiële vragen iets afgenomen. In 2019, voor de uitbraak van de pandemie, werden er in totaal 223 financiële vragen gesteld. In 2021 waren dit er slechts 36.

Juridische vragen

Ondanks de beperkingen van de coronamaatregelen, was het aantal gestelde juridische adviesvragen in 2021 hoger dan in 2020. Het aantal vragen lag zelfs hoger dan in het pre-coronatijdperk. In 2020 werden er 534 juridische adviesvragen gesteld, in 2021 steeg dit aantal naar 564.

De juridische vragen die in 2021 gesteld zijn kwamen voornamelijk uit de gemeente Steenwijkerland. Deze gemeente was goed voor twee derde van deze vragen. De overige juridische vragen kwamen met name uit de gemeenten Westerveld, Meppel en Weststellingwerf.

Nieuws

menu