Rechtswinkel heeft ondanks corona veel adviezen gegeven

Rechtswinkel heeft ondanks corona veel adviezen gegeven.

Steenwijk - De Rechtswinkel Steenwijk heeft in 2020 ook tijdens de coronamaatregelen doorgewerkt zij het dat de open spreekuren niet plaats konden vinden. Toch was het aantal juridische adviesvragen gelijk aan het voorgaande jaar, maar de belastinghulp en vragen over uitkering/toeslagen zijn sterk achter gebleven.

„Juist het persoonlijke contact is bij dit type vragen belangrijk omdat er vaak veel papierwerk betrokken bij is en soms taal en onvoldoende beheersing van de computer een belemmerende rol speelt om het zelf af te handelen”, licht Bram Vonk van de Rechtswinkel toe.

In heel 2020 waren er in totaal 618 cliënten contacten. Grotendeels uit Steenwijkerland, maar toch ook wel een aanzienlijke aantal afkomstig uit de omliggende gemeenten. „Het heeft dus een regionale functie.”

Doorverwijzingen

In haar jaarverslag 2020 beschrijft de Rechtswinkel haar werkwijze. De Rechtswinkel bestaat al 35 jaar en wordt bemand door een groep vrijwilligers. De financiering is afkomstig van de gemeente Steenwijkerland maar ook de gemeente Westerveld heeft een kleine bijdrage geleverd. Tot de lockdown in maart was er altijd 4 ochtenden per week een open spreekuur. Zo kon men heel laagdrempelig gratis gebruik maken van juridische hulp. „Vaak voldoende maar ook dikwijls werden mensen, na algemene informatie verstrekt te hebben, doorverwezen naar onder andere advocaten, notarissen, mediators en Sociaal Werk, enzovoorts in de regio. Hiermee wordt ook samengewerkt. Om een nog betere doorverwijzing mogelijk te maken is er bij alle 17 advocatenkantoren in de omliggende gemeenten in 2020 een kleine inventarisatie gehouden ten aanzien van hun specialisatie.”

Ontslagzaken

‘Personen- en familierecht’ en ‘arbeidsrecht’ vormen samen de helft van alle vragen die bij de Rechtswinkel binnen komen (beide goed voor elk 25 %). Bij familierecht ging het vaak over de gevolgen van het verbreken van de relatie: alimentatie, ouderschap, huisvesting, etcetera. Bij arbeidsrecht waren vooral ontslagzaken en verstoorde verhoudingen het probleem. Bram Vonk hierover: „In toenemende mate gebruiken werkgevers een zogenaamde ‘vaststellingovereenkomst’ om zo de officiële weg te omzeilen. Wel is belangrijk dat de rechten van de werknemer hierbij goed gewaarborgd blijven.”

Geannuleerde vakanties en evenementen

Bij ‘consumentenrecht’ was natuurlijk dit jaar corona een nieuw verschijnsel dat vragen opriep: onder andere geannuleerde vakanties en evenementen. Ook verkeerde aankoopbeslissingen (via internet, dan wel een tweedehands auto), of slechte energie- of telefooncontracten die aangesmeerd waren, kwamen natuurlijk weer voor.

Verder waren er nog vragen in de categorie ‘strafrecht’ (zowel van slachtoffer als verdachte), ‘wonen’ (huurconflicten en koop) en diverse burenruzies en erfafscheidingsconflicten ook in 2020 weer aan de orde. Tenslotte doet de Rechtswinkel nog enkele aanbevelingen als: begrijpelijk communiceren met de cliënt door de overheid en organisaties en tijdig signaleren en preventief werken bij beginnende schulden.

Het jaarverslag 2020 van de Rechtswinkel is op te vragen bij de Rechtswinkel. De telefonische en digitale advisering blijft doorgaan. Na de versoepeling van de coronamaatregelen wordt de advisering weer uitgebreid met het open spreekuur.

De Rechtswinkel Steenwijk is te vinden aan het Stationsplein 10, 8331 GM Steenwijk en te bereiken via 06-30 71 79 04, www.rechtswinkelsteenwijk.nl , rechtswinkel@sociaalwerkdekop.nl .