Record aantal deelnemers tijdens 20ste Hollands Venetië Fietstocht van RTV Steenwijk. Bijna 800 deelnemers fietsen door Kop van Overijssel

De Hollands Venetië Fietstocht trok een record aantal deelnemers. Foto: Aangeleverde foto

RTV Steenwijk is er in geslaagd om opnieuw een mooie fietstocht uit te zetten in de Kop van Overijssel. Bijna 800 deelnemende fietsers waren zondag unaniem vol lof over de vier verschillende routes van de Hollands Venetië Fietstocht en de wijze waarop deze was uitgezet door RTV Steenwijk in samenwerking met de vrijwilligers van de organiserende Rotary Clubs Steenwijk en Steenwijk Regio.

De deelnemers konden kiezen uit vier verschillende afstanden 35, 50, 80 en 125 kilometer door de Kop van Overijssel. Bij de langste afstand werden vier Provincies aangedaan, allemaal rondom de Gemeente Steenwijkerland. Naast Overijssel waren dat Drenthe, Friesland en de Noord-Oostpolder. De langste twee afstanden voor de geoefende sportieve fietsers en de twee kortste afstanden voor de recreatieve fietsers.

Het record aantal deelnemers (bijna 800) werd volgens woordvoerder Hendrik Jan Gorter bevorderd door het mooie fietsweer. Zo was er weinig wind, een aangename temperatuur van 24 graden en vooral geen buien. Maar daarnaast was de intensieve Facebook campagne van de organisatie een belangrijke factor, die zorgde volgens Gorter voor een grote opkomst.

Gio Lippens

De dag begon met het traditionele sponsorontbijt met als gastspreker Gio Lippens, die de gelegenheid had gevonden om tussen het becommentariëren van de Ronde van Spanje, waarvan de start dit weekend plaats vond in Utrecht, even naar Steenwijk op en neer te rijden om alle deelnemers te vertellen over zijn leven als wielercommentator en als recreatief tourfietser. Hij vertelde hierover met veel enthousiasme. De sponsoren hadden 150 deelnemers meegenomen naar het ontbijt.

De drie door de Rotary Clubs geselecteerde goede doelen organisaties hadden een eigen stand opgebouwd in de voormalige sporthal in theater De Meenthe in Steenwijk en konden net als in de voorgaande edities strijden om de munten van de deelnemers. Alle deelnemers kregen een muntje ter waarde van hun inschrijfgeld van 10 euro en konden dit deponeren in de piekenpijp van het goede doel van hun eigen keuze.

Aan het einde van de middag werden de HVT-munten geteld en dit leidde tot de volgende opbrengsten voor de vier goede doelen, aldus Cindy van der Helm (voorzitter Rotary Club Steenwijk) en Abram Kok (voorzitter Rotary Club Steenwijk Regio): Stichting Aangepast Paardrijden Steenwijk (2.200 euro); Stichting Present (2.540 euro); Stichting Vrienden van de DUO Fiets (3.850 euro). De drie organisaties waren erg blij met de aan hen toegekende bijdrage.

Voedselbank

Onderweg werden de deelnemers voorzien van bananen, energierepen en energiedrank. Hier bleef een klein van over en dat werd door de organisatoren van de Hollands Venetië Fietstocht geschonken aan de Voedselbank. Bij terugkomst in De Meenthe werden de deelnemers getrakteerd op bitterballen. Het ging tenslotte om een jubileum editie van de Hollands Venetië Fietstocht. De deelnemers konden deze geste zeer waarderen en bleven nog even napraten op het horecaterras, terwijl zij konden genieten van de live uitzending van de Ronde van Spanje met commentaar van de gastspreker tijdens het sponsorontbijt, Gio Lippens.

RTV Steenwijk en de beide Rotary Clubs Steenwijk en Steenwijk Regio kijken terug op een geslaagde dag, waarbij het aantal gewonden gelukkig beperkt bleef tot een paar valpartijen met een schaafwonden. Volgend jaar wordt de 21e Holland Venetië Fietstocht op zondag 20 augustus gehouden.

Nieuws

menu