Renovatie 'gevaarlijke' schoolgevel Tromp Meesters van start. 'Gebouw hebben we nog wel een tijdje nodig'

Bij RSG Tromp Meesters aan de Stationsstraat in Steenwijk is begonnen met de voorbereidingen voor een grondige renovatie van de gehele voorgevel. Die moeten de muur weer veilig maken. Het kunstwerk aan een deel van de gevel werd maandag verwijderd om plaats te gaan maken voor steigers. „Het is een structurele oplossing voor de gevel. Die kan na de renovatie weer jarenlang veilig mee”, weet schooldirecteur Harald Groenewoud.

Het kunstwerk aan de onstabiele gevel van de RSG aan de Stationsstraat in Steenwijk werd maandag verwijderd. Er worden steigers geplaatst om te beginnen van de renovatiewerkzaamheden aan deze schoolgevel.

Het kunstwerk aan de onstabiele gevel van de RSG aan de Stationsstraat in Steenwijk werd maandag verwijderd. Er worden steigers geplaatst om te beginnen van de renovatiewerkzaamheden aan deze schoolgevel. Foto: Wilbert Bijzitter

Natuurlijk wordt al zijdelings gedacht aan de unilocatie voor voortgezet onderwijs aan de Lijsterbesstraat in Steenwijk. „Maar daar zitten wij voorlopig nog niet. Dit schoolgebouw hebben we dus nog wel een tijdje nodig. En dan moet de veiligheid gegarandeerd zijn.” In december vorig jaar vielen er twee bakstenen uit de gevel. Het gevaar dreigde dat die om zou vallen. Een toen direct ingeschakelde aannemer ontdekte al snel dat er zo’n 5 centimeter speling op de gehele voorgevel zat. In de harde wind, die pal op de voorgevel stond, bewoog de gevel enkele centimeters van het gebouw af. Oorzaak was verouderde specie en verouderde en te weinig gevelankers. Aangebrachte stalen balken hielden sinds december de gevel veilig, waardoor het onderwijs door kon gaan.

Voegwerk