Repair Café Steenwijkerland tikt begin januari tien lentes aan: 'Al drie elektrische dekens gerepareerd'

Knap druk bij het Repair Café op een zaterdagochtend. Een papierversnipperaar hapt niet meer. „Die zit verstopt”, zegt medewerker Douwe van der Helm. De klep wordt met een schroevendraaier vakkundig van het apparaat gewipt. „Veel snippers van oude bankafschriften”, constateert Douwe. Even later zoemt de machine weer als een tierelier en gaat een tweede leven tegemoet.

Bij het Repair Café wordt elektrische apparaten, houten producten en textiel een tweede of derde leven gegund.

Bij het Repair Café wordt elektrische apparaten, houten producten en textiel een tweede of derde leven gegund. Foto: Sieb van der Laan

Weggooien daar zijn ze niet van bij het Repair Café. „Want na een reparatie kan een product soms weer jaren mee”, merkt vrijwilliger Kiny Bruinsma op. Het principe niet vervangen maar repareren wordt door mensen misschien wel extra gevoed vanwege de huidige omstandigheden. „Want door de oorlog in Oekraïne zijn onder meer boodschappen en energie een stuk duurder geworden. Dus gooien mensen dingen minder snel weg. Ook hebben goederen soms een emotionele waarde. Bijvoorbeeld uit een erfenis. Dan doe je het niet snel van de hand.”

Twee keer per maand

Nieuws

menu