Roep om indoor skatepark in Steenwijk houdt aan

Roy Kleveringa bij de skatebaan aan het Oertehpad. Foto: Wilbert Bijzitter
„Onze eerste stap is om nu om in gesprek te komen met de gemeente. Die zullen we toch achter ons initiatief moeten zien te krijgen”, weet Roy. Twee jaar geleden liep de gemeente volgens hem allerminst over van enthousiasme. „Maar we geven niet op.” Het idee en de wens voor een overdekte skatebaan is volgens Roy bij hem en een groot aantal Steenwijkers nog springlevend. Dat er behoefte aan is blijkt volgens hem ook uit een twee jaar geleden gehouden handtekeningenactie. Een petitie om de wens voor een indoor skatebaan kracht bij te zetten kon in korte tijd rekenen op ruim 800 handtekeningen.
Zoektocht
„Draagvlak genoeg dus”, zegt de 23-jarige Kleveringa, die zelf al vanaf zijn elfde skatet, wedstrijden heeft gedaan en veel contacten heeft in het wereldje. „Maar we zijn en blijven afhankelijk van de medewerking van de gemeente. Dat wat betreft de zoektocht naar een geschikt pand en ook moet alles wat betreft bestemmingsplan in orde zijn. Het maakt ons niet uit waar de overdekte baan komt, als die er maar komt. Skaten wordt steeds populairder. Dit jaar wordt het zelfs een Olympische sport. In heel Nederland schieten overdekte skate-accommodaties als paddenstoelen uit de grond. En in Steenwijkerland is er helemaal niets. Dat moet veranderen. Want skaters willen ook bij slechte weersomstandigheden en in de wintermaanden hun sport en liefhebberij beoefenen”, zegt Roy.
Trekpleister
Hij ziet al helemaal voor zich hoe de indoorhal eruit zou kunnen zien: „In ieder geval met een foam pit, met een zachte ondergrond waar je salto’s kunt oefenen. Zoiets is buiten onmogelijk, omdat het schuimrubber niet nat mag worden. „Een indoor skatepark kan een enorme trekpleister worden, verwacht Roy. „Het wordt ook een soort hangplek, waar jongeren lekker kunnen chillen en hangen en met elkaar in contact komen. Een sociaal gebeuren dus. Het haalt de jeugd van de straat. Voor deze doelgroep is er niet veel te beleven, waardoor ze zich gaan vervelen, of ze overal worden weggestuurd. We hebben gesprekken gehad met de politie. Die is ook enthousiast over ons plan. Ook jongerencentrum De Buze staat met de eigen jongerenwerkers achter ons idee. Nu nog hopen dat de gemeente ook met ons het gesprek weer wil oppakken om er samen de schouders onder te zetten”, besluit Roy.