Ruim sop voor grootste snelvarende motorjacht van Steenwijker werf Steeler Yachts

De tewaterlating van de 61S Performance aan de loswal in Steenwijk.

De tewaterlating van de 61S Performance aan de loswal in Steenwijk. Foto: Aangeleverd

Na 1,5 jaar bouwen ging het grootste snelvarende motorjacht van de Steenwijker werf Steeler Yachts te water.

Het gaat om de type 61S Performance. 61 staat voor 61 foot, oftewel 19 meter. „De te waterlating is altijd wel een kippenvel moment. Voor dit soort grote schepen is speciaal een kraan gehuurd en reisde iedereen af naar de loswal op bedrijventerrein Groot Verlaat”, vertelt Isabel Webbink van Steeler Yachts.

Na het in bedrijfstellen van de motoren, voer het schip een uurtje daarna op eigen kracht naar de werf waar ze nog een paar weken ligt voor detaillering zoals de stoffering. „Ook gaat het team er zelf nog mee varen, alles moet worden getest. Even douchen aan boord hoort daar bijvoorbeeld ook bij.”

Uniek aan dit schip is de snelheid, namelijk 32 knopen (bijna 60 kilometer per uur. „Het jacht planeert over het water, wat uitzonderlijke prestatie is voor zo’n comfortabel schip met 8 slaapplaatsen, 2 badkamers, riante salon met keuken en u-bank. Alles is handgemaakt”, licht Isabel Webbink verder toe.

De eigenaren uit Zeeland hebben het schip naar hun hand gezet door de nadruk te leggen op veel hutten zodat ook de kleinkinderen kunnen blijven slapen. „En een indrukwekkende stuurpositie, waardoor manoeuvreren een feestje is voor de reizen die onder andere naar Noorwegen gepland staan.”

Intussen ontstaan in de 3 hallen aan de Wheermaten alweer nieuwe casco’s waarvan één van 22 meter de grootste van de Steeler Yachts familie wordt. Maar ook aan kleinere tenders van ‘slechts’ 15 meter wordt de hand gelegd. Die gaan over een paar weken de oceaan over naar Florida.

De Steenwijker werf heeft met diverse schepen nominaties en prijzen behaald.