Sari Piek boegbeeld van Kunst in de Kop

Sari Piek ten voeten uit! Foto: Arie van der Spek

Kunst in de Kop is een jaarlijkse expositie van regionale en lokale kunstenaars in de Grote of Sint Clemenskerk. Dit jaar geeft Lionsclub Steenwijkerland er, als gevolg van coronabeperkingen, een nieuwe vorm aan. 14 Kunstenaars presenteren een van hun kunstwerken in 14 etalages in de binnenstad. Zoals gebruikelijk, wordt in elke editie van Kunst in de Kop er één kunstenaar uitgelicht.

Dit jaar is dat opnieuw in Giethoorn. Daar is bijna elk rieten dak een schuilplaats en broeinest van talent. Dit jaar krijgt Sari Piek bijzondere aandacht. Deze kunstenares en autochtone Gieterse leverde al vaker een bijdrage aan Kunst in de Kop. Over de mogelijkheid tot exposeren heeft Sari niet te klagen; zelfs in coronatijd. Haar reputatie strekt veel verder dan de regio en is gebaseerd op een professioneel en serieus kunstenaarschap. Veelzijdig in stijlen en technieken en aangevuld met een groot talent voor fotografie. Haar stijl is in de loop van de jaren uiteraard veranderd, haar handschrift niet. Nog steeds de lange , grove streek en toch nuance. Een rusteloze zoektocht naar ‘het bijzondere’ in mensen en in omstandigheden (lichtinval, tegenstelling etc. ) levert bijzondere thema’s en beelden.

Marlene Dumas

Haar herkenbare stijl doet in haar vrije werk sterk denken aan de gezichten van Marlene Dumas. Sari heeft voor Dumas veel waardering, waarbij gezegd moet worden dat Sari haar onderwerpen wel kiest uit eigen ontdekkingen. Haar non-conformisme, buiten de ordening en perfectie levert confronterende, gemankeerde, asymmetrische, lachende of peinzende gezichten op. De interpretatie is aan de waarnemer. Het zijn geen portretten. Er is geen geheime boodschap. Toch zit er wellicht onbewust bij Sari een kanttekening van protest. Protest tegen een levenshouding van verwende mensen die alleen tevreden kunnen zijn met foutloze en rimpelloze schoonheid. Ondergedompeld in de stad en kijkend naar mensen oogst Sari inspiratie en de energie om veel en vaak te schilderen en zich verder te ontwikkelen. Sari is opgeleid, deskundig en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld in stijlen , technieken en thematieken. Zij laat de focus op haar werk niet verstoren door de sociale omgang in de setting van docent/ leerling. Het liefst vindt zij de rust in haar boerderij/atelier.

De kunstroute langs de 14 etalages van winkels in het centrum van Steenwijk ziet er uit als een spinnenweb met de markt als centrum. Met de QR-code bij het kunstwerk maakt u contact met de website van de betreffende kunstenaar. Een flyer , met de route is beschikbaar bij de deelnemende winkeliers. De kunstwerken zijn te zien van vrijdag 10 tot zaterdag 18 september .

Nieuws

menu