Schiettuig wordt met donderend lawaai op stadswallen in gebruik genomen: ‘Nieuw replica Falconet kanon is trots van Steenwijk’

Een drietal doffe dreunen op de stadswallen. Kruitdampen kleuren de toch al bewolkte druilerige hemel nog grijzer. De loop van het kanon staat op het oosten gericht. „Richting Meppel”, zo wordt er met een grijns opgemerkt. De toegestroomde Steenwijkers hebben dopjes in de oren om gehoorschade te voorkomen. En wat zijn ze trots op de nieuwe aanwinst voor schutterij en stad: een replica Falconet kanon.

Het kanon wordt ingewijd.

Het kanon wordt ingewijd. Foto: Wilbert Bijzitter

Scutterie Sint Clemens had zaterdag speciaal een kampement op de stadwallen ingericht. Vanwege de feestelijke ingebruikname van het kanon was daar voor de gasten gratis frisdrank, bier en belegde broodjes. Schutterijman Dick Delfsma kroop andermaal in de culinaire huid van kok, door een varken aan het spit te roosteren. Gert Strijker, voorzitter van de scutterie, zag het goedkeurend aan. „Vandaag nemen we het kanon in gebruik. Rond de jaarwisseling verwachten we onze vuurkracht uit te breiden met twee bestelde musketten. Daarmee zijn we in 2023 in staat de demonstraties in Steenwijk gevarieerder te brengen. Dan kunnen we kanonschieten op de wallen en musketschieten op het marktplein.”

Nieuws

menu