Schrijfactie Amnesty International februari

Ook in februari voert Amnesty acties tegen onrecht in de wereld.

Deze maand, februari 2023, kan er voor Amnesty geschreven worden naar India, China en Bahrein.

In de eerste brief, die geschreven kan worden aan de Minister van Binnenlandse Zaken van India, wordt om vrijlating van 11 mensenrechtenactivisten uit de BK-groep gevraagd. Deze groep bestaat uit dichters, advocaten, journalisten, professoren en een priester. Ze strijden voor de rechten van onderdrukte gemeenschappen in India, onder wie de Dalits en de Adivasis. Ze werden begin 2018 opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij rellen, die uitbraken in Bhima Koregson. De aanklachten zijn vals. Eerder overleed Fr. Stan Swamy, ook lid van de BK-groep, omdat hij in de gevangenis geen medische hulp kreeg.

In China zit journalist Huang Qi een gevangenisstraf uit van twaalf jaar, alleen omdat hij een website over mensenrechtenschendingen in China beheerde. Hij zit sinds 2016 vast, is ernstig ziek en heeft dringend hulp nodig. Dat maakt hem heel kwetsbaar, maar medische zorg krijgt hij niet. In de brief, gericht aan de gevangenisdirecteur, wordt om de vrijlating van en om medische zorg voor Huang Qi gevraagd.

In de derde brief, gericht aan de autoriteiten van Bahrein, wordt om onmiddellijke vrijlating van de 61-jarige Abdulhadi al-Khawaja gevraagd. Hij is een zeer prominente mensenrechtenactivist in Bahrein. Hij kreeg na een oneerlijk proces in 2011 een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Het gevangenispersoneel blijft manieren vinden om hem extra te straffen. Zo kreeg hij op 20 november 2022 twee boetes.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties

Nieuws

menu