Schrijfactie Amnesty International in april

Beeldmerk Amnesty.

Beeldmerk Amnesty.

De brieven worden in de maand april geschreven voor een journaliste in Burundi, voor een activist die al 46 jaar gevangen zit in de VS en voor een politiek activist in Cuba.

De journaliste Floriane Irangabiye wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering. Ze noemde de Burundese regering “wreed” en zei dat de burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Ze is tot 10 jaar cel veroordeeld, omdat dit audio-fragment als bewijsmateriaal werd gebruikt.In de brief, gericht aan de autoriteiten van Burundi, wordt gevraagd om haar onmiddellijk vrij te laten.

De 78-jarige activist, die al 46 jaar gevangen zit, is Leonard Peltier. Hij is lid van de American Indian Movement AIM, een organisatie die opkomt voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. In 1975 werden tijdens een confrontatie van agenten met AIM-leden twee FBI-agenten gedood. Peltier kreeg hiervoor na een oneerlijk proces tweemaal levenslang. Hij houdt vol onschuldig te zijn. Pas in 2024 is een nieuwe zitting gepland, maar de kans is groot dat hij dat niet zal halen, omdat hij ernstig ziek is. Reden om president Biden te verzoeken hem gratie te verlenen.

De derde brief gaat naar de president van Cuba, met het verzoek om duidelijk te maken waarom politiek activist Josiel Guia Piloto wordt vastgehouden. Piloto werd op 10 februari opgezocht door veiligheidsdiensten in zijn huis in Havana. Ze eisten dat hij zich twee keer per maand zou melden. Hij protesteerde tegen deze intimidatie en ging in hongerstaking. Vier dagen later werd hij opgepakt. Piloto is lid van de Republikeinse partij van Cuba en zat eerder een gevangenisstraf uit van 5 jaar vanwege kritiek op voormalig president Fidel Castro.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties.