Schrijfactie Amnesty International maart

Amnesty

In twee brieven, die in maart geschreven kunnen worden, gaat het om mensenrechtenactivisten, die op een onbekende plek gevangen zitten.

De eerste brief gaat naar Pakistan, waar Idris Khattak sinds november 2019 vast zit op een onbekende plek. Volgens berichten zou een militaire rechtbank hem in het geheim hebben veroordeeld voor “verraad”, waarvoor hij 14 jaar gevangenisstraf kan krijgen. Idris deed onderzoek naar verdwijningen van mensenrechtenverdedigers en andere critici van de regering. Nu is hij zelf ruim twee jaar verdwenen en zijn familie weet niet waar hij wordt vastgehouden. Er wordt in de brief aan de Pakistaanse autoriteiten om een eerlijk proces gevraagd.

Op 6 november 2021 werd de Filipijnse activist Steve Abua ontvoerd. Zijn ontvoerders belden zijn vrouw Johanna om te zeggen dat Steve toegegeven heeft lid te zijn van “the New People’s Army”, een gewapende communistische groepering in de Filipijnen. Hij kan dan door de autoriteiten bestempeld worden als communist of terrorist. Hierdoor worden activisten, advocaten en vakbondslieden vogelvrij verklaard. Aan de autoriteiten wordt gevraagd om Steve Abua onmiddellijk en veilig met zijn familie te verenigen.

De derde brief is gericht aan de autoriteiten van Nigeria. Op 3 augustus 2019 werd de oppositieactivist Omoyele Sowore opgepakt voor het organiseren van een vreedzaam protest, waarin Sowore de Nigeriaanse regering opriep respect te hebben voor mensenrechten en de rechtstaat. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij wordt onder meer beschuldigd van terrorisme en verraad. Op deze misdrijven staat in Nigeria de doodstraf. In de brief, gericht aan de autoriteiten van Nigeria, wordt gevraagd om alle aanklachten tegen Omoyele Sowore onmiddellijk in te trekken.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties.

Nieuws

menu