Schrijfactie Amnesty International maart

Beeldmerk Amnesty.

In de brieven, die in maart geschreven kunnen worden, handelt het niet om vrijlating van gevangenen. Er wordt deze maand om nader onderzoek gevraagd naar de daders.

In Honduras zijn twee milieuactivisten doodgeschoten door gewapende mannen. Aly Magdaleno Dominguez Ramo en Jairo Bonilla Ayala waren lid van een activistenbeweging die de Guapinol-rivier, in het noorden van Honduras, beschermt tegen vervuiling door een mijnbouwbedrijf. De rivier is een belangrijke bron voor schoon drinkwater voor de omwonende gemeenschap. De activisten die deze rivier beschermen, worden als criminelen weggezet. In de eerste brief, gericht aan de autoriteiten van Honduras, wordt om een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de moord op Aly Dominguez en Jairo Bonilla gevraagd.

De tweede brief is gericht aan de autoriteiten van Chili. In oktober 2019 nam de Chileense Moisés Órdenes deel aan een landelijke demonstratie voor sociale en economische vrijheid. Tijdens dit demonstreren werd hij aangevallen door 13 agenten. Enkele agenten sloegen Órdenes in elkaar met hun wapenstokken, terwijl de rest toekeek. Órdenes heeft aan dit martelen blijvend letsel en heel slecht zicht overgehouden. Op 5 december 2022 besloot de aanklager het onderzoek naar 7 van de agenten te staken. Aan de autoriteiten van Chili wordt verzocht om het onderzoek naar deze agenten te heropenen.

In 2015 werd de toen 13 jarige Ahmad Manasra opgepakt in verband met het verwonden van twee mensen. Ahmad werd na zijn arrestatie verhoord zonder de aanwezigheid van een advocaat of zijn ouders en is geïntimideerd door drie agenten. Zijn rechten als kind werden geschonden. Ondanks dat de rechter concludeerde dat Ahmad zelf geen messteken had toegebracht, kreeg hij uiteindelijk 9,5 jaar gevangenisstraf. Ahmad is nu 21 en zit al meer dan een jaar vast in een isoleercel. Hij lijdt aan schizofrenie en zware depressie. Dat komt door de marteling. De autoriteiten van Israël worden in de derde brief opgeroepen om Ahmad Manasra onmiddellijk uit de isolatie te halen.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties.

Nieuws

menu