Schrijfactie Amnesty International oktober

Beeldmerk Amnesty

Ook deze maand oktober kunnen er weer brieven gestuurd worden via Amnesty International.

De eerste brief, die deze maand geschreven kan worden, gaat naar de Minister van Buitenlandse Zaken van Amerika. Hij wordt opgeroepen om de militaire gevangenis Guántanamo Bay te sluiten. Toffiq al-Bihani en 35 andere mannen zitten hier soms al meer dan 20 jaar vast in verband met de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Niemand is aangeklaagd of veroordeeld. Velen van hen zijn zelfs gemarteld. Toffiq en alle andere 35 gevangenen moeten weggehaald worden uit Guántanamo Bay. Ze moeten óf naar een ander land gebracht worden waar hun rechten beschermd zijn, óf een eerlijke gerechtelijke procedure krijgen. Daarna moet Guántanamo dicht. Voorgoed!

De tweede brief is gericht aan de koning van Saudi-Arabië met het verzoek om Ali Maziad uit Libanon onmiddellijk vrij te laten. Ali werd in augustus 2021 uit zijn huis in Riyadh ontvoerd door mannen in burgerkleding. Na drie maanden vertelde de Libanese ambassade in Riyadh dat hij werd vastgehouden door de staatsveiligheidsdienst van Saudi-Arabië. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor. Zijn familie weet niet waarom hij is opgepakt en óf hij nog leeft. Ali werkte met tussenpozen sinds 2004 in Saudi-Arabië.

De derde brief gaat naar het hoofd van de Iraanse rechterlijke macht met het verzoek om Jamshid Sharmahd onmiddellijk vrij te laten. Sharmahd is een Duits-Iraans politiek activist, die sinds juli 2020 vastgehouden wordt op een onbekende plaats zonder contact met een advocaat. Hij werd gemarteld en zit opgesloten in een heel kleine cel. Omdat hij een website maakte voor de oppositiegroep Kingdom Assembly of Iran, waarop berichten verschenen over aanvallen met explosieven in Iran, waarvoor de groep zegt verantwoordelijk te zijn, kan hij de doodstraf krijgen. Jamshid ontkent, dat hij iets te maken heeft met de explosies.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties.

Nieuws

menu