Schrijversfestival Steenwijk: Een zoektocht van zes jaar mondt uit in een meeslepende biografie

‘Etty geloofde hartstochtelijk in het leven. Ze was niet bang voor de dood, omdat zij wist dat het leven ook zonder haar verder zou gaan en er betere tijden zouden komen, ooit. Het ging niet om háár. Het ging erom dat we met z’n allen wat verder uit de modder zouden komen, als een aardigere, liefdevollere mensensoort.’ Bovenstaand citaat komt uit Judith Koelemeijers biografie over het leven van Etty Hillesum, een bijzondere, jonge, Joodse vrouw die in november 1943 de dood vindt in Auschwitz.

Schrijfster Judith Koelemeijer signeert in de pauze de zojuist door aanwezigen aangekochte boeken. Bijzonder is dat in de zaal waar zij haar lezing houdt, ook een gedenksteen staat van Julia de Vries, de directrice van de bibliotheek Steenwijk die op 20 november 1943 bij Auschwitz om het leven werd gebracht.

Schrijfster Judith Koelemeijer signeert in de pauze de zojuist door aanwezigen aangekochte boeken. Bijzonder is dat in de zaal waar zij haar lezing houdt, ook een gedenksteen staat van Julia de Vries, de directrice van de bibliotheek Steenwijk die op 20 november 1943 bij Auschwitz om het leven werd gebracht. Foto Hans van Velzen

Woensdagavond luisterden bijna 70 belangstellenden – de bibliotheekzaal is daarmee uitverkocht – aandachtig en geboeid naar de lezing van Koelemeijer over onder meer de vraag waarom Etty de keuze maakte niet onder te duiken, maar “het onafwendbare aanvaardde”.

Miljoenenpubliek