Scoutinggroep kan binnenkort starten met bouw nieuw clubhuis

Er is een vergunning aangevraagd voor de bouw van het nieuwe scoutinggebouw van Scoutinggroep Johan van den Kornput aan de Onderduikersweg 2 bij Steenwijk.

Zo komt het scoutinggebouw aan de Onderduikersweg er uit te zien.

Zo komt het scoutinggebouw aan de Onderduikersweg er uit te zien. Foto: Paul Ruiter Architectenbureau

De scoutinggroep gaat verhuizen van Tuk naar de Onderduikersweg om zo de weg vrij te maken voor de bouw van een dorpshuis en een basisschool in Tuk, waarvan de bouw in het voorjaar is begonnen. Al in 2019 werd deze locatie gekozen. Echter, de directe buren aan de Onderduikersweg zagen de komst van de scoutinggroep niet zitten en vreesden aantasting van hun leefomgeving door overlast.

Afspraken

De gemeenteraad heeft de verhuizing goedgekeurd op de voorwaarde dat er goede afspraken tussen de scoutinggroep en de omwonenden worden gemaakt. Na enkele gesprekken zijn beide partijen er uit gekomen. „We hebben duidelijke afspraken kunnen maken, zodat we groen licht hebben om de vergunning aan te vragen”, zegt Daniël Haveman van de scoutinggroep. “Wat die afspraken zijn, houden we onder ons.”

Naar verwachting zal de vergunning door het college van burgemeester en wethouders worden goedgekeurd. Eerder werd het bestemmingsplan voor deze locatie al gewijzigd.

‘Natuurlijke uitstraling’

Als de vergunning wordt verleend, dan kan over zo’n 10 weken, begin november, gestart worden met de bouw. Daniël Haveman: „Het gebouw zal een natuurlijke uitstraling krijgen waarbij bijvoorbeeld met hout wordt gewerkt aan de buitenkant. Onze eis was ook dat het een duurzaam gebouw moest worden.”

„Daarnaast zal iedere leeftijdsgroep (speltak) een eigen ruimte krijgen om de eigen identiteit binnen scouting te garanderen. Verder is er een centrale keuken en een centrale sanitaire voorziening. Het gebouw is ontworpen door architect Paul Ruiter uit Steenwijk en volgens de eisen vanuit de blokhutwijzer van Scouting Nederland”, licht Daniël Haveman toe. Verder komt er een parkeerplaats en komen er rekken om fietsen te stallen.

Tuk’s T-huis

De scoutinggroep kan sinds de start van de bouw van het dorpshuis en de school in Tuk terecht bij Tuk’s T-huis en kan hier de activiteiten houden tot de bouw van het nieuwe clubhuis gereed is.