Scouts in actie voor stichting Tekenbeetziekten

Elisabeth Bijker

Tuk - Het is ieder jaar tijdens de zomerkampen van scouting een terugkerend fenomeen. De tekencontrole. Niet zo verwonderlijk dat de Steenwijker scoutinggroep Johan van den Kornput voor hun kerstbomenactie als goed doel de stichting ‘Stichting Tekenbeetziekten’ heeft gekozen.

Zodra een teek bij een controle is geconstateerd dan moet die onmiddellijk worden verwijderd met een pincet of een speciale tekentang. Een teek is een geleedpotige parasiet die mens (en dier) bijt om zich vol te zuigen met bloed. Een teek ontwikkelt zich in drie fasen (larve, nimf, teek) en zoekt steeds een andere gastheer, waarbij ziekteverwekkers overdragen kunnen worden. Een beet van een teek wordt niet gevoeld en daardoor niet snel opgemerkt. Wordt de beet echter niet behandeld dan kan dat leiden tot de ziekte van Lyme (bron: www.tekenbetenziekten.nl ).

Is deze ziekte gediagnosticeerd, dan kan dat grote gevolgen hebben. Omdat de scouts deze stichting een warm hart toedragen, gingen ze zaterdagmiddag in Tuk op pad om kerstbomen in te zamelen en om zo te proberen om voor deze stichting een mooi bedrag bij elkaar te verdienen. Dit alles mede met de hulp van de houtversnipperaar van Roel Timmerman uit Uffelte, een container van Lefferts Containerverhuur en aanhangers, die door de vrijwilligers beschikbaar waren gesteld. De assistentie van de ouders van de scouts werd zeer op prijs gesteld en laat maar weer het belang van vrijwilligers zien.

De kinderen sleepten met veel plezier met grote en kleine kerstbomen. Hiermee werd een mooi bedrag van rond de vierhonderd euro verdiend. Dit bedrag zal op een later moment aan de stichting worden overhandigd. Na de actie was het tijd voor stamppot met worst en kon er teruggekeken worden op een gezellige en geslaagde kerstbomenactie.