Scouts uit Steenwijk maken hun eigen tornado met een speciale kleurcode: 'Hartstikke leuk'

Afgelopen zaterdag waren de scouts present in het Kennislab van de bibliotheek in Steenwijk om daar aan de slag te gaan met het thema ‘weer en klimaat’.  eigen foto

Of het slechte weer van de afgelopen dagen daar iets mee te maken heeft gehad zullen we nooit weten, maar ‘laten we onze eigen tornado’s maken’ moeten de scouts van de Steenwijker scoutinggroep ‘Johan van den Kornput Groep’ hebben gedacht. Afgelopen zaterdag waren ze present in het Kennislab van de bibliotheek in Steenwijk om daar aan de slag te gaan met het thema ‘weer en klimaat’.

Wat is weer? Wat is klimaat? Wanneer zomer? Wanneer winter? Na een korte uitleg over wat dat nu precies was en waarbij de jongste kinderen aandachtig zaten te luisteren was de volgende vraag: hoe zit het met de wind? En hoe ontstaat een tornado?

Daar wist Marijke van het Kennislab wel iets op te verzinnen: „Met ozobots (kleine ronde robotjes) kunnen we een tornado nabootsen”, vertelde Marijke. „De ozobots ‘lopen’ als het waren over zwarte lijnen op het papier heen. Tussen die zwarte lijnen staan kleurcodes. Als de ozobot de kleur herkent, dan licht hij in die kleur op. Bij het nabootsen van een tornado dan gebruik je een speciale kleurcode. De ozobot gaat dan rondjes draaien en licht op in de kleuren van de kleurcode. Ze leren met de ozobots programmeren”, aldus Marijke. „En het is hartstikke leuk, want de kinderen zijn met techniek bezig en ze kunnen hier ook hun creativiteit in kwijt.”


Eigen weerstation maken

’s Middags konden de oudere kinderen (scouts en explorers) zich uitleven door onder meer zelf een eigen weerstation te maken en met het spelen van een weer- en klimaatquiz. Het was weliswaar geen outdoor activiteit, maar ook hier zat genoeg uitdaging in: de kinderen leerden niet alleen over weer en klimaat maar waren spelenderwijs ook met techniek en programmeren bezig.

Nieuws

menu