Scutterie Sint Clemens in Steenwijk groeit en klopt nadrukkelijk aan de poort: 'Nieuwe tenten en nog dit jaar een eigen kanon'

Een fraai harnas staat te pronk in het magazijn van de winkel. „Prachtig hé, was van mijn vader”, zegt Wim Beute vrolijk. Ook Beute maakt deel uit van de roemruchte Steenwijker ‘Scutterie van Sint Clemens’. „Onze zoon Sebastiaan is als trommelaar actief bij de schutterij. Als hij in de winkel staat vervang ik hem als slagwerker. Zo niet dan loop ik met het vaandel of een piek.”

Wim Beute toont met gepaste trots het harnas in het magazijn.

Wim Beute toont met gepaste trots het harnas in het magazijn. Foto: Sieb van der Laan

Een piek wordt ook wel spies genoemd. Dat is een dunne ruim vijf meter lange stok met aan het uiteinde een metalen punt. Speciaal bedoeld om een aanval door cavalerie af te slaan. Het is een wapen dat in de late middeleeuwen en vroegmoderne tijd door infanteristen, ook wel piekeniers genoemd, werd gebruikt. Het wapen was tot 1708 te zien in het Staatse leger. Wim en Sebastiaan hebben ervaring als trommelaars bij Crescendo. „Sebastiaan zei: trommel maar wat, als het maar in het ritme past.”