Scutterie zoekt toekomstige kanonniers en musketiers

De Scutterie Sint Clemens marcheert door de stad. Foto: Wilbert Bijzitter
De schutterij zag tijdens de viering van het Steenwijks Ontzet op 23 februari 2020 het levenslicht. Een maand later kwamen de eerste coronamaatregelen. „En toen vielen onze plannen in het water”, zegt Delfsma een beetje somber. Maar dit jaar kon de draad enigszins weer worden opgepakt.
Tekst gaat onder foto verder
Op zaterdag 10 juli werd het Steenwijks Ontzet tijdens de aftrap van de jaarlijkse Vestingfeesten gevierd met onder andere vier schutterijen. Met een kanonschot werd het feest geopend. „Tijdens elk Vestingfeest hijsen we de vlag en maken we een rondje door de stad.”
16e eeuwse markt
Ook op de laatste Vestingfeestdag op 25 augustus blazen Steenwijks Ontzet en de Scutterie van Sint Clemens een stevig deuntje mee in de feestvreugde. „Op het marktplein is dan een 16e eeuwse markt. Daar zijn oude ambachten, er is drinken uit die tijd zoals kruidenbier, eten, kleding van toen, oude muziek en toneel.”
‘Strategisch van belang’
Steenwijk kent uiteraard een roemrijk verleden, met meerdere belegeringen. De bekendste en zwaarste zijn die van 1581 en 1592. „Dat is het verhaal van Steenwijk. Veel is geconcentreerd op Holland, zoals het ontzet van Alkmaar of Leiden, maar Steenwijk speelde een cruciale rol in de 80-jarige oorlog. Het was de sleutel naar Friesland en de noordelijke havens, zoals Emden. Steenwijk was strategisch gelegen dus van enorm belang. Je kunt dit verhaal vertellen, maar ook uitbeelden zoals de Scutterie. We noemen dat ‘levende geschiedenis’. Zo maak je het verhaal levendig en dat brengt reuring in de stad. Leuk voor de bewoners en de toeristen en promotie voor de stad en de winkeliers”, legt Dik Delfsma uit.
Meer interesse in geschiedenis
De jonge club telt nu zo’n 8 leden. „Maar niet iedereen kan, zeker niet op de woensdagen. Dus ja, dan is het wel wat magertjes. Het mag wel meer volume krijgen. Aanwas is dus een grote wens. Een aantal van 15 tot 20 personen zou mooi zijn. Iedereen is welkom. van jong tot oud, mannen en vrouwen. Steeds meer mensen hebben oog voor en interesse in geschiedenis. Kijk maar eens hoeveel leden de historische vereniging heeft. Als 1% van dit ledental zich aanmeldt, dan zijn we er al…”
Zelf fungeert hij als kok binnen de schutterij. Dat toonde hij al een aantal malen tijdens het Ontzetmaal als onderdeel van de viering van het ontzet. Daarnaast heeft hij een boek geschreven over eten en drinken tijdens de Middeleeuwen. „Ik pas niet in een harnas”, zegt hij met enige zelfspot en wijzend naar zijn buik.
Sokken van ‘Steekje Los’
Wie lid wil worden: alle kleding en materialen zijn al aanwezig. De schutterij is uitgerust met kleding en wapens uit het laatste kwart van de 16de eeuw. Een helm, uitrusting en wapens zullen, in eerste instantie ter beschikking worden gesteld, maar blijven eigendom van de schutterij. „Zelfs sokken, tot aan de knie. Die zijn gebreid door breiclub ‘Steekje Los’ uit Steenwijk West. Aan het hanteren van de wapens zal een proeftijd verbonden zijn in verband met de veiligheid. Dus ja, vrijwel alles ligt al klaar voor nieuwe leden, dus dat is geen belemmering.”
Replica van kanon
De vereniging zoekt trommelslagers, vaandeldragers, piekeniers (dragers van een piek, hellebaard of biedenhander), marketentsters (verzorgsters), maar ook toekomstige musketiers en kanonniers. „Er is een kanon met een origineel onderstel, maar de loop is gemaakt van kunststof. Het is dus een nepper. Dat kanon is gevonden bij een voormalig schansfort bij Steenwijkerwold. Het is de bedoeling dat we een replica van dat kanon gaan maken en er ook mee gaan schieten.”
Tekst gaat onder foto verder
„Daarnaast willen we een wapenvergunning voor zwartkruitwapens aanvragen. Dat zijn de eerste geweren in de geschiedenis, zoals musketten. We zoeken dus naast kanonniers ook toekomstige musketiers.”
Een veldslag?
De allergrootste wens is ooit een veldslag nabootsen. „Zoals in Groenlo. Daar wordt eens in de 2 jaar de Slag om Grolle van 1627 nagespeeld. Honderden musketiers en piekeniers, tientallen kampementen en tienduizenden bezoekers. Het is een geweldig spektakel. Wat zou het mooi zijn als we zo’n evenement in Steenwijk kunnen organiseren”, zegt Dik Delfsma enthousiast. „”aar op dit moment is het te hoog gegrepen. Het is nog te vroeg”, realiseert hij.
Wie lid wil worden van De Scutterie van Sint Clemens, kan contact opnemen met Dik Delfsma: dikdelfsma@gmail.com .