'Voorbereidingen van Sinttoneel zijn al in volle gang'

Het kwik in de thermometer tikt 23 graden aan. Scholen sluiten dezer dagen hun deuren vanwege de zomervakantie. Geen periode van het jaar om al aan ‘Sinterklaas’ te denken. Toch zijn de voorbereidingen voor de intocht van de goedheiligman aan het Steenwijkerdiep, en het jaarlijkse Sinttoneel al in volle gang.

Jan Wiersma toont het 'grote boek' van Sinterklaas.

Jan Wiersma toont het 'grote boek' van Sinterklaas. Foto: Sieb van der Laan

En er komen veranderingen aan. „Er ligt een plan om zowel voor de intocht als het toneel een verbinding te zoeken met de historie van Steenwijk”, zegt Jan Wiersma. Hij is coördinator van het Sinttoneel. Vorig jaar ging er een streep door zowel de intocht als het toneel vanwege corona. Dat leidde tot veel verdriet en teleurstelling in talrijke kinderhartjes. Dit jaar is er goede hoop dat het allemaal wel kan.

Velen zijn straks volledig gevaccineerd en er is sprake van een stevige versoepeling van de regels rond corona. Sinterklaas komt met zijn stoomboot en pieten uit Spanje, en Steenwijk heeft ook een verleden met de Spanjaarden. De bezetting van het stadje in de zestiende eeuw. „Misschien is het idee om met dit thema iets te doen.”

Scholenbezoek

Uiteraard moet er in het voortraject wel wat gebeuren om de jonge kinderen aan de nieuwe situatie bij de intocht te laten wennen. „De scholen krijgen daarom een brief. Het gaat om zo’n twintig basisscholen in Steenwijkerland en twee in Zwartewaterland. Dat zijn ook de scholen die jaarlijks naar het Sinttoneel komen.” Het plan is dat Johan van den Kornput in zijn herkenbare pak de scholen bezoekt om te vertellen over de ‘Spaanse’ geschiedenis van Steenwijk. „Zelf ga ik de twee scholen in Zwartewaterland bezoeken, en daarbij ga ik me verkleden als schutter van de schutterij.”

In de praktijk komen er jaarlijks zo’n tweeduizend kinderen naar De Meenthe. „Voor de groepen drie tot en met zes is er Sinttoneel en zeven en acht krijgen een film. Welke weten we nog niet. Het toneelstuk heet dit jaar ‘inpakken en wegwezen’. De laatste jaren wordt er weer gekozen voor toneel waarbij Sinterklaas centraal staat. Voorheen waren er ook wel Disneyachtige creaties. Dit spreekt de kinderen en leerkrachten meer aan”, zo ervaart Wiersma.

Kleine link met Sinttoneel

Er is dit jaar ook een kleine link tussen het Sinttoneel en de geschiedenis van Steenwijk. „Zo zitten we eraan te denken om Johan van den Kornput bij de ingang van de Meenthe te posteren. Hij kan dan de kinderen welkom heten bij het toneel en de film. Voordeel is dan dat iedereen hem al kent, omdat hij op school geweest is.” Ondanks dat de vakantie voor de deur staat hebben de tonelisten, oftewel de leerkrachten van de basisscholen, al enthousiast gereageerd op de ‘ go ’. „Ze zijn blij dat het weer mag, en sturen duimpjes naar de speciale sinterklaasapp.”

Vanaf september, na de zomervakantie, gaan de ongeveer vijftien acteurs weer oefenen. „De Emmaschool wordt opgeheven, maar mogelijk kunnen we nog wel in het gebouw terecht. Anders wordt het ergens anders.” En daarmee wordt een culturele traditie in Steenwijk, na een jaar coronaonderbreking, voortgezet. „De data voor het Sinttoneel zijn al geprikt. Het gaat om 29 en 30 november. Het leeft wel hoor.”

‘Aantal klussen trekt aan’

Jan Wiersma is na zijn vertrek als directeur bij Kindcentrum Het Kompas als zzp-er aan de slag gegaan. Daarbij kan hij zijn creativiteit goed kwijt, door het spelen van allerlei typetjes, verhalenverteller, en ook meer serieuze zaken zoals spreker bij uitvaarten. „Na het coronajaar waarin nauwelijks iets mocht, trekken voor mij de werkzaamheden weer behoorlijk aan.” Jan is al vijf jaar uitvaartspreker. „Een mooie reden om Wicher de Wit uit Steenwijk een nieuwe website voor me te laten bouwen. Die is al online onder www.janwiersma.info.”

Jan werd toen hij nog actief was in het onderwijs al gevraagd door Karin van Hattem om op uitvaarten te spreken. „Een kind van haar zat bij ons op school. Ik werk nu veel voor Monuta, de Laatste Eer en uitvaartcentrum Wassink in Meppel.” Verhalen vertellen is ook weer hot, nu groepen mensen weer samen mogen komen. „Dat heb ik al gedaan in een hotel in Elsloo, ook Fredeshiem en een locatie in Lunteren staan op de rol.” En Jan is ook buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. „Ook bij huwelijken is sprake van een inhaalslag. Veel menen hebben hun trouwpartij uitgesteld, omdat ze het niet konden vieren op de manier zo ze dat graag wilden. Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit zo druk gehad als nu.”