Skeelerklim van Steenwijk staat voor september op de kalender

Erepodium Skeelerklim in 2018.jpgHet erepodium na de Skeelerklim van 2019. Winnaar Gary Hekman wordt geflankeerd door de Belg Bart Swings (links), die tweede werd en de als derde geëindigde Spanjaard Francisco Peula Cabello. Rechts op de foto Anja Oosterhof van De Boer+Ten Hoeve, al een reeks van jaren sponsor van dit sportevenement.

Erepodium Skeelerklim in 2018.jpgHet erepodium na de Skeelerklim van 2019. Winnaar Gary Hekman wordt geflankeerd door de Belg Bart Swings (links), die tweede werd en de als derde geëindigde Spanjaard Francisco Peula Cabello. Rechts op de foto Anja Oosterhof van De Boer+Ten Hoeve, al een reeks van jaren sponsor van dit sportevenement. Foto: Neeke Wassenbergh

Misschien gaat de Skeelerklim van Steenwijk dit jaar toch door: op zaterdagmiddag 18 september. Maar het kan alleen als de anderhalve meter afstand houden in augustus wordt afgeschaft.

Er bestaat een kans, dat dit jaar toch nog de Skeelerklim van Steenwijk kan worden verreden. De (on)mogelijkheden worden onderzocht en in kaart gebracht, waarna wordt bekeken of het evenement kan worden gehouden op zaterdagmiddag 18 september. Deze datum staat inmiddels op de officiële kalender van de KNSB.

„Maar het is nog allerminst een zekerheidje”, tempert organisator Henk Ymker de verwachtingen. „Vorig jaar en ook dit voorjaar hebben we het evenement vanwege corona moeten afgelasten, maar sinds de jongste versoepelingen is er meer mogelijk. Wanneer de anderhalve meter maatregel gehandhaafd blijft, wordt het een moeilijke zaak. De bedoeling is echter om die medio augustus te laten vervallen. We gaan in overleg met o.a. de gemeente bepalen wat er wel of niet kan. Bovendien is sponsorwerving in deze tijd een onzekere factor. We zullen nog even moeten afwachten, voordat het allemaal eventueel definitief wordt.”

Piet van der Laan

Om ‘op alles’ te zijn voorbereid zijn en worden er in deze periode contacten gelegd met de sponsoren van het evenement om in beeld te krijgen hoe de organisatie er in financieel opzicht zal komen voor te staan. Piet van der Laan is wat dat betreft optimistisch. „Ik ben al op pad geweest en ga ook de komende weken onze sponsors benaderen. Sommige branches hebben een zware (corona)tijd achter de rug, maar we hebben de eerste positieve reacties inmiddels toch ook al binnen.”

De laatste en 35 e editie van de Skeelerklim dateert van woensdag 1 mei 2019, toen Gary Hekman bij de heren triomfeerde en Marijke Groenewoud (de huidige wereldkampioene massastart) bij de dames verrassend naar de overwinning sprintte.

De klassieker in Steenwijk is de oudste skeelerwedstrijd van ons land en werd voor het eerst gehouden in 1985, het jaar waarin Evert van Benthem de Elfstedentocht wist te winnen. De rijder uit Sint Jansklooster behoorde tot de deelnemers op zaterdag 7 september, toen nog in de wijk Nieuwe Gagels werd gereden. Dries van Wijhe kwam als eerste over de streep en wist Jan Eise Kromkamp en Henri Ruitenberg achter zich te laten. Van Benthem werd elfde.

In Steenwijk kwamen steeds sterke (inter)nationale toppers aan het vertrek en op de erelijst prijken de namen van onder meer Henri en René Ruitenberg, Erik Hulzebosch, Arjan Smit, Ingmar Berga, Crispijn Ariëns, de Nieuwzeelander Peter Michael en de Belg Bart Swings. Bij de dames zegevierden o.a. Jenita en Gretha Smit, Elma de Vries, Manon Kamminga, alsmede Francesca Lollobrigida (Italië) en Katharina Rumpus (Duitsland), die in 2016 in Steenwijk de Europese titel won. Datzelfde jaar werd Gary Hekman in Steenwijk kampioen van Europa. Hij is met zes overwinningen de meest succesrijke deelnemer aan de Skeelerklim, die als uiterst selectief te boek staat en door kenners hoog wordt aangeschreven.