Soroptimisten club De Kop van Overijssel omarmt campagne Orange the World

Aan de Steenwijker toren wappert de vlag van Orange the World.

Aan de Steenwijker toren wappert de vlag van Orange the World. Foto: Sieb van der Laan

Orange the World (OTW) is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, die start op 25 november en duurt tot 10 december. In Steenwijkerland voeren de dames van de Soroptimisten club De Kop van Overijssel ook dit jaar weer campagne voor Orange the World met een aantal activiteiten tussen 25 november en 10 december, met steun en samenwerking van de gemeente.

Ook dit jaar zal de fontein op de Markt in Steenwijk, tussen 25 november en 10 december weer oranje uitgelicht zijn, en wapperen er oranje vlaggen op de Steenwijker toren en het gemeentehuis. Daarnaast duikt het logo van Orange the World op meerdere plekken in (of beter gezegd op) de straten van Steenwijk op.

Lezing uitgesteld

De lezing “Begrijpt u het huidige Afghanistan nog? “door Hans Luiten die vrijdagavond 26 november in de Meenthe zou plaatsvinden, als start van de campagne, is vanwege de oplopende besmettingen tot nader order uitgesteld.

Zaterdag 27 november en/of 4 december zijn de dames van de Soroptimisten club De Kop van Overijssel te vinden in de Vrouwenstraat in het centrum van Steenwijk, en bij AH van Etten aan de Middenweg waar zij chocoladeletters, marsepeinen mandarijnen, luxe zeepjes, en oranje bloembollen verkopen.

De opbrengst hiervan wordt gedoneerd aan UN Women Afghanistan. UN Women is één van de weinige vrouwenrechtorganisaties die nog actief is in Afghanistan en noodhulp geven, en de eerste levensbehoeften verzorgen, waar meer dan 80% van de bevolking nu op is aangewezen. Daarnaast zijn de meeste bestaande opvangcentra aangevallen, geplunderd en vernield, en is UN Women hard bezig om alternatieve geheime locaties in te richten voor slachtoffers van partnergeweld en voor vrouwenrechtenactivisten die gevaar lopen.

Een toekomst zonder geweld voor iedere vrouw en ieder meisje

In deze ‘16 days of action’ vinden in meer dan 100 landen acties plaatst om aandacht te vragen voor geweld waarmee vrouwen en meisjes wereldwijd nog altijd mee worden geconfronteerd. Oranje staat voor een zonsopgang in een toekomst zonder geweld voor iedere vrouw en ieder meisje.

Aandacht voor deze campagne is ook dit jaar hard nodig, het aantal gevallen van huiselijk geweld tegen gezinnen. Olcay Gulsen is sinds 2020 als ambassadeur verbonden aan Orange the World. Zij is het gezicht voor het thema van 2021 is: Ik ben # medestander. Jij ook?

Samen met clubs van Zonta Nederland en UN Women Nederland, voeren de clubs van de Unie van Soroptimisten in Nederland ook dit jaar weer actie om aandacht te creëren voor de strijd tegen geweld tegen.

Meer informatie over de campagne in Steenwijkerland: Facebookpagina Orange the World - Soroptimistenclub De Kop van Overijssel; www.orangetheworld.nl .