Stadsbrouwerij van Steenwijk De Heuvel in ere hersteld: Henry Joustra lanceert Heuveltjesbier en Princessebier

Er komt letterlijk weer leven in de brouwerij in Steenwijk. Henry Joustra (48) lanceert woensdag 7 juli Heuveltjesbier en Princessebier vanuit de in ere herstelde Brouwerij De Heuvel. Dat is precies 161 jaar nadat de zonen van apotheker Klaasesz de eerste steen legden van deze stadsbrouwerij aan de Meppelerweg, die tussen 1860 en 1892 actief was.

Henry Joustra met een Princessebier op de plek waar bierbrouwerij De Heuvel heeft gestaan.

Henry Joustra met een Princessebier op de plek waar bierbrouwerij De Heuvel heeft gestaan. Foto: René Wiegmink

Een pand in Steenwijk heeft Henry Joustra nog niet . De eerste kratten Steenwijks bier heeft hij in Drachten gebrouwd. Hier heeft zijn broer Arjan een micro-(bier)brouwerij, die hem het vak leerde. De eigenaar van Joustra Stoelverzorgers kwam op het idee van zijn eigen bierbrouwerij toen hij een woning kocht in Steenwijk met het bouwjaar 1914. „Terwijl ik aan het googelen was naar de historie van mijn straat, stuitte ik op een bierbrouwerij”, vertelt hij. Zo kwam hij erachter dat er al vanaf de middeleeuwen in Steenwijk bier werd gebrouwen.

Tekst gaat onder foto verder

De Heuvel

De uit Dokkum afkomstige apotheker J. Klaasesz nam in 1860 het initiatief voor de bouw van Brouwerij De Heuvel aan de Meppelerweg in Steenwijk. Joustra vond uit dat deze brouwerij tot 1892 actief was. Sindsdien heeft Steenwijk geen eigen stadsbier meer. „Blokzijl en Giethoorn hebben wel hun eigen bier, maar Steenwijk niet, daar wilde ik verandering in brengen”, motiveert Joustra zijn plan tot het in ere herstellen van Brouwerij De Heuvel. Deze naam ontleende Klaasesz aan de ligging van het gebouw aan de voet van de Grote Kamp.

Tekst gaat onder foto verder

Blond bier

Net als de oorspronkelijke Brouwerij De Heuvel brengt Joustra Heuveltjesbier en Princessebier op de markt. Hoe deze bieren precies smaakten, kon Joustra niet achterhalen. Een nazaat van Klaasesz, die hij op wist te speuren, kon ook niets over de receptuur vertellen. Joustra heeft toen zelf de smaken ontwikkeld, waarbij hij zich door lokale horecaondernemers liet adviseren. „Het Princessebier is een witbier en het Heuveltjesbier een wat zwaarder blond bier geworden,” vertelt Joustra over het resultaat.

Tekst gaat onder foto verder


Testpanel

Momenteel is een testpanel, bestaande uit meerdere fijnproevers, bezig om de beide bieren te testen. Bert Marinus van Slijterij Bij Bert regelde dit panel voor hem. Marinus is heel enthousiast over Joustra’s initiatief. „Een etiket met Steenwijks bier is mooi, maar de smaak is het allerbelangrijkste,” adviseerde hij Joustra. De bierbrouwer is daarom zeker van plan om na de bevindingen van het testpanel de smaak nog verder te finetunen. Daarna gaat hij het bier in grote hoeveelheden brouwen. Het etiket, ontworpen door Total Sign in Tuk, is bijna klaar. Daarop is de Steenwijker toren en de omtrek van de stadswallen te zien. Het lettertype lijkt op dat wat Klaasesz gebruikte. Joustra kopieerde dat van een oude foto.

7 juli

Voor de lancering van zijn Brouwerij De Heuvel heeft Joustra bewust voor 7 juli gekozen. Op die datum in 1860 legden namelijk Klaasesz’ zonen Jan, Herman en Johan de eerste steen van Bierbrouwerij De Heuvel. Het pand was gevestigd aan de Meppelerweg, op de hoek waar nu de straat met de naam De Heuvel ligt. De Historische Vereniging Steenwijk e.o. hielp Joustra aan de informatie dat Bierbrouwerij De Heuvel succesvolle jaren kende. In een oud krantenartikel las hij dat de brouwer het bier zelfs per trein naar Leeuwarden en Heerenveen bracht.

Proost!


In 1892 hield de Bierbrouwerij op te bestaan, waarna het pand nog een lijstenfabriek, sigarenfabriek en meubelfabriek huisvestte. In 1969 verwoestte een brand de fabriek. De directiewoning daarnaast is wel bewaard gebleven. Joustra vindt het mooi dat hij de Bierbrouwerij De Heuvel in ere heeft hersteld. „Net als Klaasesz kom ik oorspronkelijk uit Friesland”, trekt hij nog de parallel. Joustra bekent daarbij nog wel dat hij zelf eigenlijk meer een wijndrinker is, maar een speciaal biertje ook kan waarderen. „Nu het vanwege corona weer kan, maakt het binnenkort extra bijzonder om historisch te genieten van onze eigen smaken Princessebier en Heuveltjesbier. Proost!”

Voor meer informatie: https://www.brouwerijdeheuvel.nl