Stadsmuseum en Historische Vereniging Steenwijk houden komende zaterdag open huis. Beide organisaties zoeken meer vrijwilligers

Het bestuur van de historici. Oud-voorzitter Jan Stam gaf in maart de hamer aan zijn opvolger Bé Puister.

Het bestuur van de historici. Oud-voorzitter Jan Stam gaf in maart de hamer aan zijn opvolger Bé Puister. Foto: Sieb van der Laan

Het Stadsmuseum en de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken houden zaterdag open huis. Tussen 11.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom aan de Markt 60-64.

Komende zaterdag 10 september kunnen kinderen op de gedeelde binnenplaats genieten van een speciale voorstelling. Johan van den Kornput komt van zijn sokkel af en neemt de kinderen mee in zijn belevenissen tijdens de 80-jarige Oorlog in Steenwijk. Deze voorstelling begint om 13.30 uur en de toegang is gratis.

Daarnaast zijn er verschillende oudhollandse spelletje. Om 13.00 uur en 14.00 uur vindt in het Stadsmuseum een interview plaats met hertog van Alva en Willem van Oranje als onderdeel van het programma Kopje Cultuur. Daarbij mag een bezoek aan de compacte en frisse tentoonstelling ‘Wie niet sterk is, moet slim zijn’ niet ontbreken.

Lancering Beeldbank

De Beeldbank Old Steenwiek wordt deze middag door de Historische Vereniging officieel in gebruik genomen. Inmiddels zijn er ruim 1300 historische foto’s van Steenwijk en omgeving met de juiste omschrijving opgenomen in de beeldbank. Via een zoekfunctie is een en ander snel te raadplegen. „Onze werkgroep fotografie en beeldarchief heeft de afgelopen maanden onder leiding van Teun Smit veel werk verzet”, vertelt voorzitter Bé Puister vol trots.

Extra vrijwilligers

Door de groei van activiteiten, maar ook door ziekte, hebben zowel de Historische Vereniging als het Stadsmuseum dringend behoefte aan extra vrijwilligers. Die dag zal daar ook alle informatie over te vinden zijn. Mensen die nu al meer informatie willen over de vrijwilligerstaken kunnen zich melden bij de voorzitter van de Historische Vereniging via b.k.puister@gmail.com of bij Bert Kuper van het Stadsmuseum via b.kuper@ziggo.nl. Zij krijgen dan een overzicht met taken en tijdsbesteding toegestuurd.