Stadswandeling over stoere vrouwen uit Steenwijk

De wandeling is ongeveer 45 minuten (4 kilometer).

De wandeling is ongeveer 45 minuten (4 kilometer). Foto: Internationale Vrouwendag

In het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart) is een stadswandeling over stoere vrouwen uit Steenwijk uit de geschiedenis uitgegeven.

De wandeling van ongeveer 45 minuten (4 kilometer) is tot stand gekomen door Aletta Makken, oprichter van Platform Internationale Vrouwendag in samenwerking met de Historische Vereniging Steenwijk e.o..

Stoere vrouwen uit het verleden worden toegelicht, zoals bij de Heren van de Rechter Wietske ten Wolde. Zij streed voor eerherstel nadat haar man in de rechtbank aan de Markt ter dood veroordeeld was. En over de maker van Lute en Endrik, Kiny Copinga. Uiteraard komt de Vrouwenstraat ook aan de orde. „Eigenlijk had het Vrouwestraat moeten heten, omdat het vernoemd is naar Onze Lieve Vrouwekerk, zoals de Kleine Kerk ook wel genoemd wordt. Deze benaming wijst naar Vrouwe Maria”, licht Aletta Makken toe. Bij de Grote Kerk staat een standbeeld van Lammegien, de eerste vrouwelijke klokkenluider.

Rams Woerthe

Verder wordt verteld over verzetsheld Annie Mulder en Truus van Stapele, die onderdak gaf aan joodse inwoners aan de Meppelerweg. De wandeling voert ook langs de Spijkervetstallen en (park) Rams Woerthe, waar iets verteld wordt over Anna Catherina Viëtor, de laatste bewoner van de villa. Na het overlijden van haar man Jan Hendrik Tromp Meesters bleef ze daar wonen, maar moest de villa en het park verkopen nadat haar aandelen in spoorlijnen in Rusland na de revolutie niets meer waard werden.

Netty de Lange

Verder wordt Netty de Lange geëerd. Zij is bekend geworden door haar werk als verpleegkundige in de Tweede Wereldoorlog. Ze werkte samen met haar oudere zus die tijdig onderdook. Netty koos ervoor om bij de patiënten te blijven, werd uiteindelijk gedeporteerd en overleed in Auschwitz.

„Ik zou graag meer verhalen over stoere vrouwen willen vertellen, maar ik kon helaas niet meer vinden”, zegt Aletta Makken.

De wandeling kost € 7,50 en is te bestellen via https://www.internationale-vrouwendag.nl/ontdek-vrouwen-uit-de-nederlandse-geschiedenis/?fbclid=IwAR0ll7VIHL9PWSSZY8OZwFY6Dwv_Gyizn6byykY4q8WguVJOqZxKK0TWgcA