Steenwijk Vestingstad heeft feestprogramma juli op de rails. 'Invulling Nacht van Steenwijk nog onduidelijk, en voorlopig geen braderie'

Coronaregels worden verruimd. Iedereen voelt zich daar prettig bij. Maar wat mag nu wel en wat niet? Lastig voor organisaties van evenementen, omdat de regels vrijwel wekelijks anders zijn. „We hebben regelmatig contact met de gemeente. Daar komen we wel over de vloer, bellen, en mailen”, zegt Vestingfeestencoördinator Arnold Struik.

Geen vijfdaagse Pasar Malam dit jaar, wel op woensdag 21 juli een eendaagse Oosterse markt.

Geen vijfdaagse Pasar Malam dit jaar, wel op woensdag 21 juli een eendaagse Oosterse markt. Archieffoto: Wilbert Bijzitter

Op een aantal vragen kan Struik een kort en helder antwoord geven. „De braderie met kraampjes door de winkelstraten is er sowieso niet tot eind juli. Of het daarna wel mag is nog niet duidelijk.” Een vijfdaagse Pasar Malam met een gezellige tent vol waren, eten, gasten en artiesten, is ook nog een brug te ver. „Ook dat mag niet. We hebben wel op woensdag 21 juli een eendaagse Oosterse markt.”

Muzikanten op terrassen

Het avondprogramma krijgt dezelfde muzikale invulling als de coronaversie van vorig jaar. „Dat betekent dus met muzikanten op de terrassen. Hebben we vorig jaar veel goede reacties op gehad.” En dan kom je ook al snel bij de afsluitende ‘Nacht van Steenwijk’. Die staat voor donderdag 26 augustus op de agenda. „En op die dag zal er zeker van alles gebeuren. Maar wat dan precies kan en mag, zal de komende weken helder moeten worden. Daarvoor is nu dus nog geen programma beschikbaar.”

Groen licht voor kinderrommelmarkt

Naast de wekelijkse kinderrommelmarkt waarvoor groen licht is, lag er ook een plan voor een volwassenen rommelmarkt in de Gasthuisstraat. „Dat wilden we doen om ook in die straat wat meer beleving te creëren. Het idee is niet van tafel, maar wordt voorlopig nog niet uitgevoerd.”

Programma juli

Het goede nieuws is dat voor de maand juli wel al in grote lijnen helder is wat er gaat gebeuren. „Sinds deze week hebben we daar duidelijkheid over.” De opening van de zomerfeesten met een ‘Spaans karakter’ op zaterdag 10 juli was in grote lijnen al bekend. Daar wordt nauw samengewerkt met Steenwijks Ontzet. „Er komen scutterieën naar Steenwijk, waaronder die uit eigen stad. Oftewel de Scutterie van Sint Clemens”. Dat betekent genieten van trommelaars en trompetten en luisteren naar verhalen uit 1581 en 1592. Jaren waarin de Spanjaarden Steenwijk belegerden en later zelfs innamen.

Ibiza markt: hippiemarkt

Aansluitend is er vanaf 15.00 uur Ibiza markt. Het marktterrein wordt dan omgetoverd in een heuse hippiemarkt met zwoele opzwepende muziek. In de winkelstraten is volop livemuziek en entertainment. „Alle terrassen en straten zijn op deze dag voor het publiek goed bereikbaar. De markt zelf wordt wel afgesloten. Er komt een ingang ter hoogte van Modehuis Ketel en uitgang op de hoek van bakkerij Steenstra. Dat moeten we doen, om aan de regels te voldoen.”

‘Circus Snor’

De woensdag van 14 juli staat in het teken van circus. „Daarvoor komt Circus Snor naar Steenwijk. Je kunt rijden op gekke fietsen of lopen over een koord. En uiteraard giechelen in de lachspiegels. Ook is er een Kop van Jut, en kun je op de foto als sterke man of vrouw of als vuurspuwer.” Er is ook een heuse luchtschommel. En clowns, acrobaten en steltlopers nemen bezit van het centrum.

Oosterse markt

Op 21 juli de Oosterse markt. „Voor vliegende tapijten moet je dan bij Hassan zijn. Jumbo de olifant paradeert door de straten, en er is een Oosterse schoenpoetser met een riksja”.

Kunst en Folklore

Kunst en Folklore strijkt neer op woensdag 28 juli. „Daarbij zullen de stoelenmatter, houtdraaier, zeilmaker en kaarsenmaker niet ontbreken.”

Augustus

Voor augustus zijn de thema’s al gekozen. Zo is er op 4 augustus Foodtruck Festival, 11 augustus Fun for Kids, 18 augustus vinylmarkt, en 25 augustus zestiende-eeuwse markt in samenwerking met Steenwijks Ontzet.