Steenwijk herdenkt ook dit jaar de oorlogsslachtoffers in Nederlands-Indië op 15 augustus. Ds. Lameris en Titia Boomer vertellen

Overlevende Ede Dommering vertelde vorig jaar over zijn oorlogsjaren. Foto: Martijn Bijzitter

Elk jaar wordt in Steenwijk bij het gedenkteken op het Indisch herinneringsveld op 15 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Ook dit jaar zal op deze locatie in het Slingerbos de plechtigheid plaatsvinden, waar een drietal sprekers het woord zullen voeren.

Op 15 augustus worden jaarlijks de gevallenen van de oorlog in Nederlands Indië herdacht. De Japanse capitulatie op die datum in 1945 betekende het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog en van de Japanse bezetting, die 3,5 jaar had geduurd. Vele slachtoffers vielen tijdens het schrikbewind van de bezetter, als gevolg van gevechtshandelingen, in burger- en krijgsgevangenenkampen, maar ook onder de zogenaamde buitenkampers. Ook de inheemse bevolking had zwaar te lijden gedurende de bezettingstijd.

Tijdens de herdenking zal burgemeester Rob Bats zijn traditionele toespraak houden, waarna sprekers van de oorlogsgeneratie, respectievelijk van de generatie daarna, een voordracht zullen houden. Ds. Lameris uit Sint Jansklooster zal vertellen over zijn jonge jeugdervaringen in de oorlog en over zijn familiegeschiedenis voor, tijdens en na hun Indië-tijd. Titia Boomer, woonachtig in Vollenhove, is een dochter van ouders, die de verschrikkingen van de Japanse bezetting en van de bersiap-periode daarna hebben meegemaakt. Wat dat voor de kinderen heeft betekend zal ze in haar voordracht duidelijk maken.

Krans- en bloemenlegging

Aan de krans- en bloemenlegging nemen deel de burgemeester namens het gemeentebestuur, kolonel Klein Schaarsberg namens de Commandant 43 e Mechanische Brigade KL, het Comité Voor Alle Gevallenen in ZO Azië en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 Steenwijk. Onder leiding van Lucie de Lange zal het gelegenheidskoor tussen de verschillende onderdelen van de plechtigheid hun muzikale bijdrage ten gehore brengen. De Nationale Reserve (NATRES) zal evenals vorige jaren de erewacht vormen en betrokken zijn bij de vlagceremonie, evenals de hoornblazer Kees Mulder.

Na de plechtigheid is er gelegenheid om elkaar en de sprekers te ontmoeten in het restaurant van zwembad De Waterwyck, waar koffie en thee met spekkoek wordt geserveerd. De herdenking vangt aan om 12.00 uur. De ingang is bij de parkeerplaats van het zwembad De Waterwyck. Belangstellenden zijn van harte welkom om aan de herdenking deel te nemen.

Voor inlichtingen: 0521-514550 of email: 15aug45steenwijk@gmail.com.

Nieuws

menu