Steenwijk herdenkt ook dit jaar de oorlogsslachtoffers in Nederlands-Indië op 15 augustus. Ede Dommering vertelt over de gruwelen in verschillende kampen

Op 15 augustus is er weer een herdenking bij het Indisch monument in Steenwijk. Wilbert Bijzitter
De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 Steenwijk houdt goede moed en gaat er vanuit dat de belangrijkste onderdelen van het programma door kunnen gaan. De bijeenkomst in het dorpshuis van Onna gaat niet door.
Oorlogsellende
Op 15 augustus worden de Nederlanders herdacht die in het oostelijk deel van het Koninkrijk der Nederlanden, gedurende de oorlogstijd van 1942 tot 1945, het leven lieten. ‘Ook staan wij stil bij hen die in de jaren daarna de gruwelijke gevolgen van oorlogsellende ondervonden’, vertelt Wim Oosterhuis van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 Steenwijk.
Tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië werden gezinnen uit elkaar gerukt en vrouwen, mannen en kinderen werden apart in kampen opgesloten. ‘Weinig en slecht voedsel en erbarmelijke hygiënische omstandigheden maakten de mensen ziek, met vaak de dood als gevolg. Mensen van gemengde afkomst bleven weliswaar buiten de kampen, maar moesten zonder inkomsten zien te overleven. De krijgsgevangenen werden in werkkampen ondergebracht en binnen en buiten Nederlands-Indië, als dwangarbeiders te werk gesteld. Velen van hen kwamen om door uitputting en slechte gezondheidsvoorzieningen’, aldus Oosterhuis.
Ede Dommering
Een aantal mensen kan nog steeds ervaringen delen. Tijdens de komende herdenking vertelt Ede Dommering (1935) over zijn herinneringen aan de tijd voor, tijdens en na de Japanse bezetting. ‘Als jongen heeft hij de oorlogsjaren en de tijd daarna in meerdere kampen doorgebracht. Onder andere in een afgezette wijk in Surabaya, in het kamp te Tangeran en het kamp Adek in Batavia. Ook zal tijdens de herdenking worden gesproken door een vertegenwoordiger van de tweede generatie. Mevrouw Sàsà Spanjerberg, dochter van een Joodse vader die als jongen het leven in het Jappenkamp heeft moeten meemaken en van een Joodse moeder, die als meisje op een onderduik adres de Duitse bezetting in Nederland moest overleven. Zij zal verhaal doen over hoe de oorlogservaringen van haar ouders invloed hebben gehad op haar eigen leven.’
Burgemeester Rob Bats houdt als eerste een toespraak. Onder leiding van Lucie de Lange zingt een gelegenheidskoor liederen.
De plechtigheid vindt plaats op zondag 15 augustus om 12.00 uur bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld in het Slingerbos te Steenwijk.