Steenwijkerland kleurt vandaag oranje

Scutterie Sint Clemens arriveert.

Scutterie Sint Clemens arriveert. Foto: Wilbert Bijzitter

„Steenwijkerland kleurt vandaag oranje”, zei burgemeester Rob Bats tegenover een bomvolle Markt met belangstellenden en de uitgenodigde gedecoreerden.

‘Want woensdag namen we daar al een voorschot op. Want maar liefst 14 inwoners uit onze gemeente kregen ter gelegenheid van de verjaardag van de koning een koninklijke onderscheiding. Het was een bijzondere bijeenkomst voor bijzondere mensen die zich jarenlang belangeloos inzetten voor een ander. Niet omdat dat van hen wordt gevraagd of verwacht, maar omdat zij er willen zijn voor hun medemens. Stuk voor stuk vrijwilligers met een gouden hart, die het verdienen om een keer zelf in het zonnetje te worden gezet. En ik ben dan ook blij dat ze er vandaag ook bij zijn om Koningsdag samen met ons te vieren.”

Voor deze toespraak overhandigde Scutterie Sint Clemens de vlag aan de militairen van de 43 e Gemechaniseerde Brigade, die de vlag hesen.


Het Wilhelmus werd gespeeld en meegezongen. Kolonel Klein Schaarsberg van de 43ste Gemechaniseerde Brigade sprak de heildronk uit waarna iedereen getrakteerd wordt op oranjebitter.

Muziekvereniging Crescendo sloot de ceremonie af met een feestelijk, muzikaal optreden.

De genodigden hadden nog een bijeenkomst in De Opschepper, vrijwilligers van de Stichting Steenwijk Vestingstad ruimden de stoelen op, die plaats maakten voor het kinderfeest op de Markt. Veel kinderen hadden een plekje kunnen vinden op het Kerkplein en andere straten voor de vrijmarkt, die goed bezocht werd.

Van 13.00 tot 19.00 uur is het tijd voor de Steenwijker coverband Lemonade. Een grote variatie aan hits zal deze middag voorbijkomen.

Oldemarkt

In Oldemarkt werden tijdens het traditionele Hofconcert bij familie Het Hof maar liefst drie volksliederen ten gehore worden gebracht. Het Wilhelmus, ‘Oldemarkt mien dorpien’ en vanwege de gasten uit Oekraïne het Oekraïens volkslied. De Zingende Buschauffeur’ zorgde voor ondersteuning. De dag begon om 8.30 uur met een reveille door het Torenkwartet op de toren van de Willibrordkerk.

Om 10.00 uur was de opening van Koningsdag door wethouder Melvin. Na het zingen van het Wilhelmus, het hijsen van de vlag en het uitbrengen van een toast op de koning startte om 10.15 u uur het Hofconcert door CMV Jeduthun en de Oldemarker Fanfare. Ook was de première van het Nieuw Talent Orkest Oldemarkt.