Steenwijkerland wint kort geding tegen ontwikkelaar, Klaver overweegt hoger beroep

Het voormalige pand van de Welkoop in Steenwijk. Dick Woets

Steenwijk De gemeente Steenwijkerland mag voor de herontwikkeling van het Gedempte Steenwijkerdiep contracten met Lidl, Jumbo, Aldi en Woonconcept sluiten. Dat heeft de rechter afgelopen dinsdag bepaald tijdens een kort geding dat was aangespannen door ontwikkelaar Wopke Klaver. Die wilde het sluiten van contracten tijdens een lopende bodemprocedure tegen de gemeente verbieden.

De gemeente en Klaver liggen in de clinch over afspraken die zijn gemaakt over het Welkooppand, dat zich in het gebied bevindt dat de gemeente wil opknappen. Klaver stelde dat de gemeente weigert om om tafel te gaan en spande daarom een kort geding aan.

Wethouder Brams Harmsma is opgetogen over de uitkomst. ,,Dit is goed nieuws. Het geeft aan dat we als gemeente met de plannen voor een integrale herontwikkeling van het Gedempte Steenwijkerdiep op de juiste weg zitten. Een integrale herontwikkeling waarin ik niets liever zie dan dat de locatie van het voormalige Welkooppand hier ook bij wordt betrokken.”

Jammer

Harmsma hoopt Klaver alsnog aanhaakt. ,,Als ik echter afga op de verhalen dat de gemeente geen medewerking zou verlenen en de bodemprocedure die tegen de gemeente is aangespannen, dan lijkt het er op dat de eigenaar van het Welkooppand deze weg nog niet wil volgen. Dat zou ontzettend jammer zijn want we gaan door. Met of zonder de locatie van het Welkooppand.”

Onder de herontwikkeling vallen onder meer de uitbreiding van de Lidl en de Jumbo en de verplaatsing van de Aldi. Binnenkort wil de gemeente met deze partijen contracten sluiten, waarna er gestart kan worden met de bestemmingsplanprocedure.

Vervolgstappen

Wim Sleijfer, de advocaat van Klaver, laat weten dat hij en zijn cliënt zich beraden op het indienen van een hoger beroep. ,,We laten het vonnis even bezinken en overwegen vervolgens onze vervolgstappen.” De uitspraak van de rechter bestempelt hij als teleurstellend. ,,Je gaat er vol in, dus we balen als een stekker met deze uitkomst.”

Sleijfer bevestigt dat er inmiddels een bouwaanvraag is ingediend voor de locatie van het Welkooppand. Klaver denkt volgens de raadsman aan grootschalige detailhandel op deze plek. ,,Denk daarbij aan een supermarkt of een bouwzaak.” Gesprekken met mogelijke huurders lopen er overigens nog niet.

Appartementen

De kans dat de gemeente en Klaver buiten de rechtbank om er uit gaan komen lijkt steeds kleiner te worden. ,,De gemeente zegt weliswaar open te staan voor gesprekken, maar dat is vanwege de nog lopende bodemprocedure niet mogelijk.” Bovendien stelt de gemeente als voorwaarde dat Klaver appartementen ontwikkelt op de Welkooplocatie en geen detailhandel. Iets dat de ontwikkelaar niet ziet zitten, vanwege de volgens hem beperkte omvang van deze plek.

Sleijfer erkent dat het vonnis beperkend kan werken voor Klaver. ,,Daarom hebben wij die bouwaanvraag al eerder de deur uitgedaan.”

Nieuws

menu