Steenwijks Ontzet zet woensdag zestiende eeuw in schijnwerpers: 'Beroepen, kluchten, muziek, theater, bier en wijn'

Vestingstad Steenwijk gaat komende woensdag terug in de tijd. De zestiende eeuw om precies te zijn. Een periode waarin Spaanse soldaten de stad belegerden, later innamen en tot ieders opluchting werden verdreven. Steenwijks Ontzet geeft de laatste Vestingfeestdag een stevige historische tint, onder het motto: ‘Ontzettend feest zestiende-eeuwse markt’.

Gebke Krikken en Carolina Linthorst in hun zelfgemaakte  zestiende-eeuwse kleding.

Gebke Krikken en Carolina Linthorst in hun zelfgemaakte zestiende-eeuwse kleding. Foto: Sieb van der Laan

De dames van Steenwijks Ontzet onder aanvoering van Gebke Krikken, Kimberley de Jonge en Carolina Linthorst zijn al een tijdje bezig met een mooie invulling voor het marktplein. „Zo hebben we de kleding die we woensdag dragen zelf gemaakt”, wordt er vrolijk opgemerkt. „Nee, de mannen van Steenwijks Ontzet hebben we nog niet zover gekregen dat ze historische kleding dragen. Dat moeten we volgend jaar maar even anders aanpakken. Ze kunnen best als notabelen verschijnen in een jas die Erasmus ook droeg”, is Krikken van mening.

‘Vijf jaar op rij’

De traditionele viering, inmiddels vijf jaar op rij, van Steenwijks Ontzet kon op 23 februari niet doorgaan. Oorzaak corona. „We zijn erg blij met de reikende hand van Steenwijk Vestingstad. We mochten al op de zaterdagse opening van de zomerfeesten meeliften en mogen nu de laatste Vestingfeestdag mede kleur geven. Ook de Scutterie van Sint Clemens is wekelijks van de partij. Het is de bedoeling om in 2022 Steenwijks Ontzet weer op 23 februari te vieren en de activiteiten in de zomer samen met Steenwijk Vestingstad voort te zetten. Dat is ons prima bevallen”, zegt voorzitter Kimberley de Jonge.

Ook een pluim op de hoed voor Wiebe Blauw. „Die heeft heel veel gedaan om Steenwijks Ontzet in de spotlights te zetten. Dat we nu ook tijdens de Vestingfeesten zichtbaar zijn is goed voor onze bekendheid”, voegt Carolina Linthorst toe.

Mooie invulling van de markt

De organisatie is blij met de contacten die Gebke Krikken heeft met zeg maar historische artiesten en ambachtslieden. Ondanks corona, komt er nogal wat naar Steenwijk. De historische markt is van 11.00 tot 17.00 uur. „Bij de ingang, ter hoogte van modehuis Ketel, is aandacht voor theater, muziek, en kluchten. Ook komt er een schandpaal en kanon op het plein en mogen kinderen in historische kledij op de foto.” Steenwijks Ontzet heeft ook deze kleding in alle soorten en maten zelf gemaakt. „Er komt een bierproeverij van bier die volgens zestiende-eeuwse tradities gebrouwen is. Ook wordt er honingwijn geschonken. Wie ‘meer wil’ kan de biertjes kopen ‘Bij Bert’ in de Scholestraat.”

Kok Dik Delfsma gaat heerlijke historische gerechten bereiden. „Ook de Leidse Kluchten komedie, die Luyden van het Hooge Veene, zanggroep Slag ende Stoot, en Middeleeuws straattheater met een schattig wezentje van Saeftinghe geven deze dag een historische invulling.” En uiteraard zijn er ook beroepen uit die tijd zichtbaar. „Zo is er een heelmeester, in het dagelijks leven ook arts, die een aderlating laat zien. Verder een Steenwijker boekbinder en boekverluchter, een smid, houtsnijder, papierschepper, een pottenbakker die kopieën maakt van museumstukken, een vilten hoedenmaakster, en touwslager.” Ook lokale inbreng, naast de al genoemde Scutterie van Sint Clemens. „Het gaat om kramen van de Historische Vereniging Steenwijk, en de Werkgroep Archeologie Steenwijk.”