Steenwijkse Ashley begint ‘Plantenbieb’ voor mensen die stekjes willen ruilen: 'Leuk om te delen met andere plantenliefhebbers'

Hij staat weer, de ‘Plantenbieb’ van Ashley van der Heijden. De 32-jarige Steenwijkse heeft een stevig kastje in haar tuin aan De Rikking gezet, waar verschillende stekjes en plantjes in te vinden zijn. Het is een soort variatie op de inmiddels bekende minibiebs voor boeken.

Ashley krijgt hulp bij de Plantenbieb van Mia (links) en Dani.

Ashley krijgt hulp bij de Plantenbieb van Mia (links) en Dani. Foto: Sieb van der Laan

Snel te vol in huis met stekjes

„Ik heb zelf altijd veel stekjes in huis staan, maar als je niet uitkijkt wordt het snel te vol”, vertelt Ashley. „Ik vind het leuk om ze delen met andere mensen die ook van planten houden.”

Ze merkte dat mensen snel geneigd zijn kamerplanten die het even niet zo goed doen weg te gooien. „Zonde als dat allemaal in de container belandt, door even wat extra aandacht kan zo’n plant al snel weer opknappen.”

Het leuke van stekken is wanneer planten daadwerkelijk aanslaan. Afwachten tot de eerste worteltjes zich laten zien en volgen hoe de plant zich ontwikkelt.

Steeds van binnen naar buiten

Vorig jaar in coronatijd begon ze met de Plantenbieb, maar toen stonden alle plantjes en stekjes gewoon buiten op pallets in de voortuin. Als onderwijsassistent was ze toen veel thuis en had tijd om haar plantenhobby wat verder uit te diepen.

Mensen konden ruilen of een donatie van een paar euro door de brievenbus doen. Als je niets te ruilen hebt is een kleine bijdrage fijn, want daar kan Ashley weer potgrond etc. van kopen.

„Het was best veel werk om de pallets steeds van binnen naar buiten en weer terug te slepen’, vertelt ze. „Als het slecht weer was, was de Plantenbieb gesloten en bleef alles binnen. Daarom ben ik nu blij met dit kastje, dan kan de Plantenbieb ook ’s nachts, of als ik er niet ben, gewoon buiten blijven staan.”

Kleinschalig

De plantenbieb is – net als de boeken minibiebs – een kleinschalig initiatief. „Het is hier geen tuincentrum met een enorm assortiment. Daar heb ik ook de ruimte niet voor. Er staan naast stekjes zelfgekweekte moestuinplantjes en kamerplanten in.”

In Nederland en België zijn meer plantenruilkasten voor het ruilen van planten en stekjes, maar in Steenwijkerland lijkt Ashley de eerste te zijn. „In Hasselt, Wolvega en Meppel zijn ook een paar Plantenbiebs te vinden.”

Er is zelfs een speciale Facebookpagina voor het ruilen van plantenstekjes met als naam ‘stekjesroute’. „Daar kun je allerlei adressen op vinden.”

Sinds vorige week is haar bieb weer geopend, met nieuwe stekjes en plantjes. De Plantenbieb is te vinden aan De Rikking 103.