Steenwijkse auteur Tanya Commandeur duikt met ‘De Reus van Amsterdam’ opnieuw in het verleden. ‘Showbizz’ is terugkerend thema in mijn boeken’

De Steenwijkse auteur Tanya Commandeur (53) heeft een imposant lijstje aan boeken op haar naam staan. Haar passie is ‘vergeten verhalen’ vertellen over mensen en gebeurtenissen die het verdienen om weer tot leven te komen. Haar vijfde boek ‘De Reus van Amsterdam’ verschijnt 15 mei bij uitgeverij Ambo/Anthos: het is een historische roman over showbizz, liefdes en geheimen rond de langste Nederlander ooit.

Het kostte Tanya twee jaar (research inclusief schrijven) om te zijn waar ze nu is: een boek dat helemaal ‘af’ is en waar lezers ongetwijfeld weer van gaan smullen.

Het kostte Tanya twee jaar (research inclusief schrijven) om te zijn waar ze nu is: een boek dat helemaal ‘af’ is en waar lezers ongetwijfeld weer van gaan smullen. Foto: Wilbert Bijzitter

Het verhaal, gebaseerd op het buitengewone artiestenleven van Albert Johan Kramer, speelt zich af in Amsterdam, in 1918. Kramer, die in 1898 werd geboren in de Amsterdamse Pijp, was 2.42 meter lang, als gevolg van een groeiziekte. Hij werd op zijn 19e ‘ontdekt’ door een Duitse impresario, die hem een rondreizend bestaan als artiest bezorgde. Tanya geeft een boeiend inkijkje in de toen populaire fascinerende wereld van de sideshows, ook wel freakshows genoemd.