Stichting Suïcide Preventie Centrum vestigt zich in Steenwijk

Jeanette Pullen en Koos de Boed van het Suïcide Preventie Centrum. Aangeleverde foto

Met ingang van 1 januari 2022 is de Stichting Suïcide Preventie Centrum gevestigd in het Gezondheidscentrum Steenwijkerland aan de Sluisweg in Steenwijk. De stichting zet zich landelijk in voor mensen die te maken hebben met suïcidaliteit, zelf, als naaste, als nabestaande of als hulpverlener.

Wat de stichting zo bijzonder maakt is dat alle medewerkers ervaringsdeskundigen zijn, mensen die zelf te maken hebben gehad met suïcidaliteit. Vanuit hun eigen ervaring bieden zij ondersteuning en begeleiding aan mensen die hier behoefte aan hebben. De ondersteuning bestaat uit verschillende aspecten, maar hebben allemaal gemeen dat het gaat om ondersteuning door lotgenoten. De Stichting Suïcide Preventie Centrum biedt dan ook geen behandeling, hiervoor kan men het beste terecht bij hulpverlenende organisaties zoals huisarts of psycholoog. De stichting heeft als uitgangspunt dat ieder zijn eigen vakgebied heeft en dat samenwerking het beste resultaat geeft.

Vanuit het kantoor in Steenwijk worden alle landelijke activiteiten gecoördineerd. De stichting organiseert in samenwerking met verschillende lokale partners lotgenootgroepen voor mensen met suïcidale gedachten en groepen voor naasten. Daarnaast zijn de medewerkers online actief, dit door de mogelijkheid (anoniem) via chat of WhatsApp in contact te komen met lotgenoten. Op Instagram is de stichting actief met het jongeren account @jongerensuicidepreventie.

Aan een half woord genoeg

Volgens Koos de Boed, initiatiefnemer en landelijk coördinator van de stichting, ligt de kracht van de stichting in het luisteren en daadwerkelijk begrijpen. “Ervaringsdeskundigen die zelf te maken hebben gehad met de gedachte aan zelfdoding hebben vaak aan een half woord genoeg om te begrijpen hoe iemand zich voelt. Ze weten hoe belangrijk het is om gehoord en gezien te worden, zonder dat er van alles uit de kast wordt gehaald om de gedachten te laten verdwijnen. In de hulpverlening gebeurt dit vaak op het moment dat iemand open is over zijn gedachten aan zelfdoding.”

Behalve de lotgenootactiviteiten biedt de Stichting Suïcide Preventie Centrum ook trainingen op het gebied van suïcidaliteit. De Signaleringstraining gaat over het herkennen van signalen, maar ook over hoe verder te handelen en hoe het gesprek hierover aan te gaan. De BOS-training (Bewuste Openheid Suïcidaliteit) is gericht op het bewust zijn van de gevolgen die het kan hebben als je open bent over je gedachten. Want is het wel verstandig om open te zijn? En tegen wie, wanneer en wat vertel je dan?

Kantoor dicht bij huis

De keuze om het kantoor in Steenwijk te openen was voor Koos de Boed een logisch gevolg van de omstandigheden. “We zijn met de gemeente Steenwijkerland in gesprek en daarin kregen we het ook over een locatie voor eventuele activiteiten. Toen ik zag dat er in het Gezondheidscentrum Steenwijkerland een ruimte te huur stond twijfelde ik geen seconde en heb actie ondernomen. Dat ik ook inwoner ben van Steenwijk speelde uiteraard ook een rol, een kantoor dicht bij huis is natuurlijk ideaal.’

Het kantoor wordt in eerste instantie gebruikt voor ‘standaard’ kantoorwerk. In de nabije toekomst zal er ook de mogelijkheid zijn om hier in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige of deel te nemen aan een lotgenotengroep.

De Stichting Suïcide Preventie Centrum werkt samen met 113zelfmoordpreventie. Heb je te maken met suïcidaliteit? Via het nummer 0800-0113 of de website www.113.nl kun je 24 uur per dag in gesprek gaan met medewerkers van 113.

Wil je meer weten van de Stichting Suïcide Preventie Centrum? Kijk dan op www.suicidepreventiecentrum.nl of mail naar info@suicidepreventiecentrum.nl .

Nieuws

menu