Streektaalmiddag bijna uitverkocht

De winnaars van de quiz ontvangen een exemplaar van de 'Steenwieker Woordenlieste'.

De winnaars van de quiz ontvangen een exemplaar van de 'Steenwieker Woordenlieste'. Foto: Historische Vereniging

De Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken houdt dinsdag een streektaalmiddag in Rabo Theater De Meenthe. Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

„We zijn aangenaam verrast over de voorverkoop”, zegt voorzitter Bé Puister. „Er zijn al bijna 100 kaarten verkocht. Blijkbaar leeft de streektaal en hebben mensen weer zin in een middagje uit.”

In de documentaire ‘Steenwiekers op de Praotstool’ van Jur Tiesnitsch en Kobie Storm vertellen twee geboren en getogen Steenwijkers geanimeerd over hun leven in de stad. Het gaat om Jan Nijdam (inmiddels overleden) en Piet Jongedijk. Naast de beide interviews bevat de documentaire veel oude foto’s en enkele muziekfragmenten.

Jon Derks houdt een voordracht onder de titel ‘Is plat praten onbeschaafd?’ De hoofdredacteur van het ledenblad Old Steenwiek is oud-leraar Nederlands en zelf van huis uit dialectspreker. Hij heeft het over vragen als: ‘Waar komt het Steenwijks vandaan?’ en ‘Hoe komt het dat wij in Nederland allemaal Hollands praten?’

De middag wordt afgesloten door Liesbeth Hermans en Anneke Logtmeijer. Zij schotelen de aanwezigen een korte kwis voor om hun kennis van het ‘Steenwieks’ te testen.

Het programma begint morgen om 14.00 uur in het Vestzaktheater van Rabo Theater De Meenthe. Niet-leden betalen € 5,- Aanmelden kan via de website van De Meenthe, maar ook morgen bij de kassa. Wel geldt: vol is vol.