Suzanna Jansen komt woensdagavond naar De Meenthe

Suzanne Jansen is woensdagavond in De Meenthe. Foto via Schrijversfestival Steenwijkerland

Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken probeert ze het heden te begrijpen door het verleden te onderzoeken. Ze tekent de ‘grote’ historie op door te laten zien wat die met individuele levens doet. Als spreekster is ze enthousiast en bevlogen. Ze neemt haar luisteraars mee met een inspirerende stijl. Ze leidt ook discussies. Op uitnodiging van het Schrijversfestival Steenwijkerland vertelt zij woensdag 15 maart in Rabo Theater De Meenthe over haar nieuwste boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw. Er is ruimte om Suzanna vragen te stellen.

In De omwenteling of de eeuw van de vrouw (sept 2022) beschrijft ze de positie van vrouwen – en dus van ons allemaal – sinds 1922. In dat jaar konden vrouwen voor het eerst stemmen, en werd haar moeder geboren. Via het leven van haar moeder (Betsy Dingemans uit Het pauperparadijs ), haar oudere zus en haarzelf schetst ze de afgelopen eeuw. En toont ze waar de genderverhoudingen van onze tijd vandaan komen.

Suzanna debuteerde in 2008 met Het pauperparadijs, over de roemruchte armenkoloniën van Veenhuizen en haar familiegeschiedenis daar. Als dramaturg werkte ze mee aan de gelijknamige theatervoorstelling. Ze maakte ook de Luistertocht door Het pauperparadijs - door het decor van haar boek. Het gebied is inmiddels tot Unesco-Werelderfgoed verklaard.

In haar boek Ondanks de zwaartekracht (2017) vertelt Suzanna over haar (mislukte) droom om balletdanseres te worden, en de levensverhalen van twee kunstenaars dwars door de 20ste eeuw - stadsontwerper Cornelis van Eesteren en balletpionier Steffa Wine - die koste wat kost hun dromen najoegen en daarmee ook onze tijd hebben beïnvloed.

Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië (2019) maakte ze in nauwe samenwerking met de hoofdpersoon: het aangrijpende relaas van een doodgewone student die door de oorlog zijn leven ziet afbrokkelen en geen andere keuze ziet dan op een schip stappen over de Middellandse Zee.

Suzanne Jansen komt woensdagavond 15 maart in het Vestzaktheater in De Meenthe, aanvang 20.15 uur.

Nieuws

menu