Taakstraf voor Steenwijker schroothandelaar wegens dumpen radioactief afval

De rechtbank in Zwolle. Foto: Mediahuis Noord
Twee mannen uit Sneek hebben begin 2018 betonnen, magnetische ballastblokken uit een gesloopte boot in België gehaald. Het passagiersschip werd gestript en het oud-ijzer verkocht, maar de blokken, die het gewicht in de romp in balans brengen, werden als hete kroketten heen en weer geschoven, nadat bleek dat ze radioactief waren.
Het leek alsof niemand de afvoer voor zijn rekening wilde nemen. De Nederlandse overheid stelt strenge eisen aan het verwerken van radioactief afval. Het moet gebeuren door erkende bedrijven en brengt hoge kosten met zich mee. Echter, het was niet gemeld bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en dat is strafbaar.
Een handelaar uit Emmen zei de Snekers destijds dat hij de lading wel kon slijten, maar dat mislukte telkens. Het materiaal ging naar schroothandelaren in Hoogezand, Sneek, Wolvega en Steenwijk. Niemand wilde er de vingers aan branden.
Toch alarm
Bij grotere ijzerbedrijven, rijden leveranciers door een detectiepoort. Als de lading radioactief materiaal bevat, dan gaat automatisch het alarm af. Dit is met de partij blokken bij verschillende bedrijven gebeurd en is in enkele gevallen melding gedaan bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De ANVS heeft de politie ingeschakeld toen de rest van de partij zoek leek te zijn. Daarna is er op verschillende plekken in Noord-Nederland gezocht.
Bewijsmateriaal vernietigd
Uit onderzoek bleek dat de verdachten op de hoogte waren dat het materiaal radioactieve stoffen bevatten. De verdachte uit Steenwijk heeft daarnaast bewijsmateriaal vernietigd om vermoedelijk het onderzoek te bemoeilijken. Ook door documenten niet te overhandigen, frustreerde hij het onderzoek, meende de officier van justitie. Een specialistisch onderzoek dat veel tijd en ruim 100.000 euro gemeenschapsgeld heeft gekost.