Taart van de Week voor Brandweergroep Vledder

De Brandweergroep Vledder heeft op 22 december een informatieavond. Foto: Sieb van der Laan

De Taart van de Week, beschikbaar gesteld door De Bakker Steenstra aan de Markt 48 en het Steenwijkerdiep 29 te Steenwijk gaat deze week naar de Brandweergroep Vledder.

Vorige week maandag werd de taart uitgereikt tijdens hun oefenavond. Een dikverdiende taart voor de brandweerlieden, want zij staan altijd klaar; in weer en wind, ook bij nacht en ontij. „Als brandweergroep ben je maatschappelijk betrokken,” zegt brandweervrouw Neeltje Vrieling-Doggen. „Niet alleen bij het blussen van branden in de regio, zoals afgelopen november bij de brand in de Koningstraat en bij de grote branden begin dit jaar in de Gasthuisstraat in Steenwijk en in Wittelte, maar ook bij activiteiten als de Sinterklaasintocht, de opening van de Kinderboekenweek, de kerstmarkt en het bedenken en opbouwen van de opdrachten bij Wampex Vledder. Ook bij calamiteiten worden we ingezet. Onze specialiteit is bosbrandbestrijding. Omdat we in een landelijk gebied opereren komen vaker in actie bij ongelukken als een koe uit de sloot of een paard uit moeras halen of bij stormschade.”

„Onze groep is hecht,” vervolgt Neeltje. „Ik ben de enige vrouw tussen 17 mannen, maar dat vind ik helemaal niet erg. Twee keer per maand oefenen we op maandagavond en dat is altijd erg gezellig. In verband met de anderhalve meter maatregel oefenen we nu in twee groepen van negen man, maar we hebben veel plezier met elkaar. De meesten van ons zijn al jaren bij de groep, er is zelfs iemand die al 35 jaar brandweerman is! Dat zegt ook wel iets over de onderlinge saamhorigheid. Ook oudgedienden komen nog regelmatig in de kazerne. Ze staan achter de bar en voorzien ons na de oefening van hapje en drankje.” Brandweergroep Vledder bestaat uit gewone mensen, van verschillende leeftijden en ook vanuit allerlei beroepsgroepen, variërend van meubelmaker tot leraar, vrachtwagenchauffeur en eigenaar van een bouwbedrijf. „Je hoeft verder helemaal geen topsporter te zijn om brandweerman te worden, maar je moet wel overdag deels beschikbaar kunnen zijn. Dat kan ook betekenen dat je bij je werk weg moet kunnen als de pieper gaat. En die gaat soms niet op de meest wenselijke momenten,” lacht Neeltje. „Een paar jaar geleden werden we op Eerste Kerstdag opgeroepen. Toen zat ik wat later aan het kerstdiner. Maar je krijgt er wel een stuk dankbaarheid en waardering voor terug. Soms krijgen we zelfs een taart van dankbare mensen. Gemiddeld gaat het om zo’n 40 tot 50 uitrukken per jaar. Dat kan drie keer op een dag zijn, maar er kunnen ook zo twee maanden tussen de uitrukken zitten.”

De groep kan nog wel wat versterking gebruiken. Geïnteresseerden zijn welkom op de informatieavond op woensdag 22 december om 20.00 uur in de kazerne aan de Kerkhoflaan 2. „Er hebben zich al een paar geïnteresseerden gemeld, dus je bent niet de enige.” In verband met de coronamaatregelen is vooraf opgave verplicht. Dat kan via het e-mailadres brw-vledder@vrd.nl of stuur een bericht via de Facebookpagina van brandweer Vledder.

Nieuws

menu